Vogels voeren? Help de vogels in de tuin elk seizoen met deze handige tips

Vogels gebruiken ontzettend veel energie. Niet alleen om de winter te overleven en op temperatuur te blijven, wanneer de meeste mensen vogels voeren, maar ook in de andere seizoenen. Daarom helpen we de vogels graag een handje op weg met deze gids.

Met deze tips van de vogelbescherming weet je zeker dat je elk seizoen de vogels het juiste voedsel geeft. In de zomer een vetbol aan de schutting hangen, daar worden vogels bijvoorbeeld niet zo blij van.

Meer vogels in de tuin? Elk seizoen vogels voeren met deze tips

Vogels voeren in de winter

Het ophangen van vetbollen en vogelpindakaas in de winter is een gemakkelijke manier om vogels te voeren. Door de vetten in de vetbollen krijgen de vogels extra energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Ook (ongezouten) pinda’s bevatten deze vetten, wat het een prima energiebron voor vogels maakt.

Vriest het een beetje? Dan worden vogels erg blij van een bakje vers drinkwater. Soms wordt er ook in deze bakjes gebadderd. De veren van de vogels vriezen hierbij niet aan elkaar, omdat de veren van nature vet zijn. Het water rolt hier dus zo vanaf.

Let op: geef vogels nooit gewone pindakaas uit de supermarkt. Ga altijd voor een speciale vogelpindakaas. In gewone pindakaas zit namelijk veel te veel zout. Vogelpindakaas bevat dat niet, waardoor het een gezonde keuze is voor tuinvogels.

Vogels voeren in de lente

Als de periode van vorst voorbij is en de eerste zonnestralen weer beginnen te schijnen, gaan vogels nestelen. Soms wel twee keer per jaar. De eerste eieren worden gelegd, uitgebroed en de jonkies moeten worden grootgebracht.

In de lente zijn vogels dan ook op zoek naar eiwitten. Deze vinden ze bijvoorbeeld in insecten, rupsen en wormen. Maar als het twee dagen achter elkaar regent en waait, zijn deze eiwitbronnen ineens een stuk lastiger te krijgen. Daarom is het een goed idee om vogels ook in de lente te voeren door meelwormen of speciaal 4-seizoenen voer waar extra eiwitten aan toegevoegd zijn.

Vet voedsel, zoals de vetbollen en de vogelpindakaas, zijn minder geschikt voor de lente (en zomer). Dit komt doordat vetbollen vaak uitdrogen als ze in de zon hangen, wat het een fijne plek voor bacteriën maakt. Mocht je deze nog wel op willen hangen, zorg er dan voor dat ze altijd in de schaduw hangen.

Vogels voeren in de zomer

In de zomer hebben vogels ook behoefte aan eiwitrijk voedsel als meelwormen en 4-seizoenen voer. Dit mag je in de zomer dan ook zeker blijven geven.

Nog een gemakkelijke manier om de vogels te helpen: maak je tuin helemaal klaar voor vogels door vaak te sproeien, zodat wormen gemakkelijk naar boven komen. Of zet een paar extra bloeiende planten in de tuin, zodat insecten aangetrokken worden. Krijg je ook meteen meer vlinders in de tuin.

Vogels voeren in de herfst

Word het buiten kouder? Dan gaan vogels op zoek naar een plek om te overwinteren. Begin je in de herfst met het voeren van vogels, dan is de kans groot dat ze de hele winter blijven plakken. In jouw tuin is immers iets lekkers te vinden!

In de herfst zijn vogels vaak op zoek naar vitaminerijke bessen. Mocht je dus nog een bessenstruik in de tuin hebben staan, dan weet je wat je te doen staat. Verder kan je in de herfst ook vetbollen, pinda’s en vogelpindakaas buiten hangen. Let wel op dat de vetbollen en vogelpindakaas niet in de zon hangen om uitdroging en vieze bacteriën te voorkomen.

Meer tips voor de tuin:

vogelbescherming

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Vogels voeren? Help de vogels in de tuin elk seizoen met deze handige tips
Sluiten