Rosa Bertram
Rosa Bertram Keuken 18 jan 2019

Voedselverspilling in de keuken tegen gaan: zo ga je duurzaam met je eten om

Van eten houden we allemaal en van koken in onze droomkeuken natuurlijk ook. Maar wist je dat er wereldwijd 1.3 miljard ton aan voedsel jaarlijks wordt weggegooid? Yes, dat is even slikken. Ga maar na: de restjes rucola achterin je koelkast of de restjes van je avondeten. Met deze tips ga je jouw voedselverspilling tegen!

Wat verspild voedsel, wat kan dat nou voor kwaad? Naast dat het zonde is omdat er daardoor weer meer voedsel geproduceerd moet worden, leidt 1 op de 9 mensen wereldwijd honger. Dat kan dus beter!

Per persoon gooien we jaarlijks ruim 40 kilo aan goed voedsel weg. Als je die restjes voortaan op zou eten in plaats van weggooien, bespaar je zo’n €150,-. Als iedereen dat zou doen, redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspilling. Hoe? We geven je aan aantal handige tips om je keuken helemaal zero waste in te richten!

Koop ook de lelijke groenten

Bij veel supermarkten wordt er een strenge selectie gemaakt van welke groente en fruit in de schappen komen. 10 procent van de groente en fruit in Nederland wordt niet gebruikt door hun minder mooie ‘looks‘ of door overproductie! Gelukkig zijn er initiatieven daar wél iets mee doen, zoals Kromkommer. Koop bij hen je lelijke worteltjessoep, pastinaaksoep of pompoensoep.

Koop met wat je nog hebt

In plaats van koken op basis van een recept, kan je ook koken met de ingrediënten die je nog in huis hebt. Zo voorkom je dus dat je steeds half aangebroken producten in de (koel)kast hebt liggen. Het is even een kleine verandering van je mindset, maar daar kom je een heel eind mee!

Dit vind je vast ook leuk: In dit kleine appartement in Hong Kong is alles duurzaam

Bewaar groente en fruit goed

Heb je je appel maar half opgegeten? Bewaar hem dan in de koelkast in plaats van in de fruitschaal. Dit geldt voor alle restjes die je over hebt: stop ze in tupperware bakjes of plak het goed af met vershoudfolie, dan gaat het veel langer mee.

Kook en doe boodschappen op maat

Ga je koken voor meerdere mensen en ga je boodschappen doen? Bereken dan goed wat je écht nodig hebt. Het is vaak (ook als je voor jezelf boodschappen doet) verleidelijk om veel te veel te kopen.

Sommige producten kan je lang bewaren, dus dat is geen probleem, maar bij verse producten, zul je ze na een paar dagen als je ze niet opeet, weg moeten gooien.

Dit vind je vast ook interessant: 8 handige Instagram-accounts om te leren je financiën in de gaten te houden

Bewaar je eten voor de volgende dag

Soms maak je veel te veel eten of krijg je je bord niet op, maar is het te weinig voor de volgende dag, eet je liever iets anders of is het gewoon een automatisme dat je je eten weggooit. Bewaar je eten in een handig tupperware bakje en eet het als lunch de volgende dag. Doe er wat verse producten bij et voilà!

Gebruik je vriezer

De vriezer kan je voor veel meer dingen gebruiken dan enkel je bier of wijn snel koud krijgen, ijs in te stoppen of om brood langer te bewaren. Veel groenten kan je ook gewoon in je vriezer bewaren (de fermere groenten vooral, spinazie zal kapotgaan bijvoorbeeld). Ook de restanten van je avondmaal kan je makkelijk invriezen en wanneer je er weer zin in hebt, kan je het zo weer ontdooien! Fijne bijkomstigheid: de voedingstoffen blijven door het invriezen bewaard.

Meer duurzame tips voor in huis?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voedselverspilling in de keuken tegen gaan: zo ga je duurzaam met je eten om
Sluiten