Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Woonkamer 24 jun 2020

Oeps – een vlek in je vloerkleed! Met deze tips krijg je ‘m sowieso schoon

In het begin is ‘ie dan prachtig helderwit (of een andere kleur, natuurlijk) en zou je het liefst de hele dag op de grond gaan zitten, maar binnen een mum van tijd wordt je vloerkleed een verzamelplek voor stofjes, haren en andere viezigheid. Maar een vloerkleed schoonmaken, hoe doe je dat eigenlijk?

Het lijkt misschien alsof jouw vloerkleed helemaal niet zo snel vies wordt, maar ongemerkt gebeurt dat helaas alsnog. Dat is ook slecht voor je tapijt: als je over een vies vloerkleed loopt, boren de kleine vuildeeltjes zich in de vezels van het kleed. Daardoor gaat een vloerkleed veel minder lang mee als je het niet vaak genoeg schoonmaakt.

Bovendien gaan de vezels een stuk sneller kapot op plekken waar je veel loopt, waardoor sommige delen van je tapijt doffer worden dan andere – en dat is gewoon niet zo mooi.

Vloerkleed schoonmaken: we beginnen bij de basis

Vuil trekt vuil aan, dus het is in alle gevallen beter om veel vuil te voorkomen in plaats van het te moeten verwijderen. Dat doe je bijvoorbeeld door vaak genoeg te stofzuigen.

Stofzuig regelmatig

Hoe vaak stofzuig jij je vloerkleed? Experts raden het aan om zo’n twee keer per week te doen, vooral de plekken waar je veel loopt. Zo voorkom je de opstapeling van veel stof en vuil. Delen van het tapijt waar je minder vaak komt, kun je ook één keer per week onder handen nemen.

Je hebt misschien de neiging om meerdere keren snel over het tapijt te gaan, maar bij een vloerkleed schoonmaken is het effectiever om langzaam te werk te gaan: dan wordt er veel meer vuil opgezogen. Zorg er ook voor dat je je stofzuigerzak vaak genoeg leegt, zodat de machine z’n werk goed blijft doen.

Eens per 6 maanden: stoomreiniging

Zelfs als je regelmatig stofzuigt en vlekken meteen schoonmaakt, voorkom je niet dat je vloerkleed steeds een beetje viezer wordt. Daarom moet je het gemiddeld eens per 6 maanden ook grondiger reinigen. Wacht niet tot het tapijt écht vies is, maar maak het al grondig schoon als het er wat smoezelig uit gaat zien, zodat het nog makkelijk schoon te maken is.

Stoomreiniging houdt in dat tapijtreiniger samen met water onder hoge druk diep in het tapijt wordt gespoten, zodat het helemaal tot de vezel komt. De stoomreiniger verwijdert vervolgens niet alleen het schoonmaakmiddel, maar ook de viezigheid in het tapijt. Je kunt een stoomreiniger vaak voor een paar uur huren bij een bouwmarkt.

LEES OOK: Een spoedcursus nagellak verwijderen uit je kleding, vloerkleed, bank en vloer

Zorg ervoor dat je van tevoren goed stofzuigt en vast wat extra tapijtreiniger op vieze plekken spuit. Stoom het tapijt vervolgens in rechte banen; ga het liefst maar één keer met de reiniger over elke plek, omdat het vloerkleed anders te nat wordt. Dan is het voor de machine niet alleen lastiger het vuil eruit te huilen, maar een nat vloerkleed trekt ook bacteriën aan. Zorg er daarom ook voor dat je het vloerkleed goed laat drogen na het reinigen, met de ramen open en eventueel een ventilator. Loop er sowieso niet overheen als het nog nat is! Drogen duurt meestal minstens 6 uur, waarna je het eigenlijk nog een keer moet stofzuigen.

Daarnaast is het belangrijk om je vloerkleed ook nog af en toe professioneel te laten reinigen, hoe duur dat ook is. Als je het zelf eens per halfjaar doet, kun je dat bijvoorbeeld nog een keer per twee jaar laten doen.

Vloerkleed schoonmaken als er een vlek in zit

Naast gewoon vuil, komen er soms ook vlekken in je tapijt. Van wijn, bijvoorbeeld, maar ook van andere dingen. Het is belangrijk om dan snel te handelen; dan gaan bijna alle vlekken er prima uit, terwijl dat een stuk moeilijker wordt als je langer wacht.

Schoonmaken met ammonia: alles wat je moet weten over ammonia

Dep eerst met water

Als je een vlek hebt gemaakt met een vloeistof, leg er dan eerst een droge, schone doek op die het kan opnemen. Doe daarna wat water op een andere doek en dep tot de vlek weg is.

Dat deppen is trouwens heel belangrijk; wrijven zorgt er alleen maar voor dat de vlek verder in het tapijt verdwijnt en de vezels aantast, terwijl je met deppen juist de vlek absorbeert. Zorg er ook altijd voor dat je van de buitenkant van de vlek naar binnen dept, omdat je ‘m anders alleen maar de mogelijkheid geeft zich te verspreiden.

Vloerkleed schoonmaken met bakpoeder, azijn of scheerschuim

Is water niet voldoende? Baking soda kan je gebruiken om veel dingen schoon te maken, waaronder ook de vlekken in een tapijt. Strooi wat bakpoeder op de vlek, giet daar heet water overheen en laat het een paar uur intrekken. Daarna kun je het voorzichtig opdeppen.

Ga je aan de slag met natuurlijke schoonmaakmiddelen? Dit is alles wat je wilt weten

Een ander onverwacht maar erg handig schoonmaakmiddel is scheerschuim, dat allerlei soorten vlekken in een vloerkleed kan verwijderen. Spuit een beetje scheerschuim op de vlek, laat het 20 à 30 minuten intrekken en dep het dan op met een schone doek.

Voor vooral bier- en wijnvlekken is een mix van bruiswater en witte azijn heel nuttig. Mix 1 deel water met 1 deel azijn, doe het in een spuitfles en spuit dat op de vlek. Laat het een kwartiertje intrekken en dep zowel het schoonmaakmiddel als de vlek daarna op met een sponsje. Spoel vervolgens nog even na met warm water, fatsoeneer het vloerkleed weer en leg er keukenpapier op tot het droog is.

Al deze methoden kun je meerdere keren herhalen als je vlek nog niet helemaal weg is.

6 dingen weer helemaal schoon en zo goed als nieuw krijgen met Biotex

Meer schoonmaaktips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oeps – een vlek in je vloerkleed! Met deze tips krijg je ‘m sowieso schoon
Sluiten