Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Tips 17 apr 2019

Je vloerkleed schoonmaken wordt een eitje met deze handige tips

Vloerkleed schoonmaken als er een vlek in zit

Naast gewoon vuil, komen er soms ook vlekken in je tapijt. Van wijn, bijvoorbeeld, maar ook van andere dingen. Het is belangrijk om dan snel te handelen; dan gaan bijna alle vlekken er prima uit, terwijl dat een stuk moeilijker wordt als je langer wacht.

Dep eerst met water

Als je een vlek hebt gemaakt met een vloeistof, leg er dan eerst een droge, schone doek op die het kan opnemen. Doe daarna wat water op een andere doek en dep tot de vlek weg is.

Dat deppen is trouwens heel belangrijk; wrijven zorgt er alleen maar voor dat de vlek verder in het tapijt verdwijnt en de vezels aantast, terwijl je met deppen juist de vlek absorbeert. Zorg er ook altijd voor dat je van de buitenkant van de vlek naar binnen dept, omdat je ‘m anders alleen maar de mogelijkheid geeft zich te verspreiden.

Vloerkleed schoonmaken met bakpoeder, azijn of scheerschuim

Is water niet voldoende? Bakpoeder kun je gebruiken om veel dingen schoon te maken, waaronder ook de vlekken in een tapijt. Strooi wat bakpoeder op de vlek, giet daar heet water overheen en laat het een paar uur intrekken. Daarna kun je het voorzichtig opdeppen.

LEES OOK: Schoonmaken met soda: 7 handige en simpele tips voor in huis

Een ander onverwacht maar erg handig schoonmaakmiddel is scheerschuim, dat allerlei soorten vlekken in een vloerkleed kan verwijderen. Spuit een beetje scheerschuim op de vlek, laat het 20 à 30 minuten intrekken en dep het dan op met een schone doek.

Voor vooral bier- en wijnvlekken is een mix van bruiswater en witte azijn heel nuttig. Mix 1 deel water met 1 deel azijn, doe het in een spuitfles en spuit dat op de vlek. Laat het een kwartiertje intrekken en dep zowel het schoonmaakmiddel als de vlek daarna op met een sponsje. Spoel vervolgens nog even na met warm water, fatsoeneer het vloerkleed weer en leg er keukenpapier op tot het droog is.

Al deze methoden kun je meerdere keren herhalen als je vlek nog niet helemaal weg is.

Meer schoonmaaktips:

Popular MechanicsFamily Handyman

Reageer op artikel:
Je vloerkleed schoonmaken wordt een eitje met deze handige tips
Sluiten