Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Tips 17 apr 2019

Je vloerkleed schoonmaken wordt een eitje met deze handige tips

Vloerkleed schoonmaken: de basis

Vuil trekt vuil aan, dus het is in alle gevallen beter om veel vuil te voorkomen in plaats van het te moeten verwijderen. Dat doe je bijvoorbeeld door vaak genoeg te stofzuigen.

Stofzuig regelmatig

Hoe vaak stofzuig jij je vloerkleed? Experts raden het aan om zo’n twee keer per week te doen, vooral de plekken waar je veel loopt. Zo voorkom je de opstapeling van veel stof en vuil. Delen van het tapijt waar je minder vaak komt, kun je ook één keer per week onder handen nemen.

Je hebt misschien de neiging om meerdere keren snel over het tapijt te gaan, maar bij een vloerkleed schoonmaken is het effectiever om langzaam te werk te gaan: dan wordt er veel meer vuil opgezogen. Zorg er ook voor dat je je stofzuigerzak vaak genoeg leegt, zodat de machine z’n werk goed blijft doen.

Eens per 6 maanden: stoomreiniging

Zelfs als je regelmatig stofzuigt en vlekken meteen schoonmaakt, voorkom je niet dat je vloerkleed steeds een beetje viezer wordt. Daarom moet je het gemiddeld eens per 6 maanden ook grondiger reinigen. Wacht niet tot het tapijt écht vies is, maar maak het al grondig schoon als het er wat smoezelig uit gaat zien, zodat het nog makkelijk schoon te maken is.

Stoomreiniging houdt in dat tapijtreiniger samen met water onder hoge druk diep in het tapijt wordt gespoten, zodat het helemaal tot de vezel komt. De stoomreiniger verwijdert vervolgens niet alleen het schoonmaakmiddel, maar ook de viezigheid in het tapijt. Je kunt een stoomreiniger vaak voor een paar uur huren bij een bouwmarkt.

LEES OOK: Een spoedcursus nagellak verwijderen uit je kleding, vloerkleed, bank en vloer

Zorg ervoor dat je van tevoren goed stofzuigt en vast wat extra tapijtreiniger op vieze plekken spuit. Stoom het tapijt vervolgens in rechte banen; ga het liefst maar één keer met de reiniger over elke plek, omdat het vloerkleed anders te nat wordt. Dan is het voor de machine niet alleen lastiger het vuil eruit te huilen, maar een nat vloerkleed trekt ook bacteriën aan. Zorg er daarom ook voor dat je het vloerkleed goed laat drogen na het reinigen, met de ramen open en eventueel een ventilator. Loop er sowieso niet overheen als het nog nat is! Drogen duurt meestal minstens 6 uur, waarna je het eigenlijk nog een keer moet stofzuigen.

Daarnaast is het belangrijk om je vloerkleed ook nog af en toe professioneel te laten reinigen, hoe duur dat ook is. Als je het zelf eens per halfjaar doet, kun je dat bijvoorbeeld nog een keer per twee jaar laten doen.

Popular MechanicsFamily Handyman

Reageer op artikel:
Je vloerkleed schoonmaken wordt een eitje met deze handige tips
Sluiten