Maud van Dijck
Maud van Dijck Tips 31 aug 2021

Vloerkleed van jute in huis? Zo onderhoud je ‘m het beste

Wij vinden een juten vloerkleed echt een leuke toevoeging in je interieur. Maar je moet natuurlijk wel weten hoe je hem het beste kunt onderhouden.

Om zolang mogelijk van je juten vloerkleed te genieten delen wij deze tips van huishoudexpert Zamarra Kok. Misschien was je al met haar bekend, want ze verschijnt ook regelmatig met haar schoonmaaktips bij De Telegraaf.

4 tips om je juten vloerkleed mooi te onderhouden

1. Reinig grondig tegen mufheid

Wanneer je kleed al muf ruikt kan je het makkelijkste even voor een grondige poederreiniging gaan. Strooi baking soda of een droogshampoo voor vloerbedekkingen over je kleed en laat het minstens een uur intrekken.

Klop het daarna goed uit voor je de poederresten met je stofzuiger gaat opzuigen. Fijn poeder kan tot verstopping van je stofzuigerfilters leiden en zelfs je motor kapotmaken. Dan is je juten kleed dadelijk misschien wel mooi, maar je stofzuiger helaas kapot.

2. Stofzuig juten vloerkleed 2 keer per week

Je kan je kleed het beste twee keer per week stofzuigen om het mooi te onderhouden. Daarbij wordt het aangeraden om maandelijks een mattenklopper te gebruiken om het vuil wat diep in een juten vloerkleed gaat zitten los te kloppen.

Voor het beste resultaat reinig je het nog een keer per jaar met poeder. Gebruik geen water bij het schoonmaken van jute, hennep of sisal vloerkleden aangezien ze er niet goed tegen kunnen. Jute kan gaan bobbelen wanneer het in aanraking met water komt.

3. Vochtige vlekken verwijderen

Je verwijdert de vlekken in je juten kleed dus niet met water, maar hoe haal je vlekken weg als wassen niet gaat? Dep de natte plekken in je kleed zo snel mogelijk af met een keukenpapier of een schone en liefst witte handdoek. Zo voorkom je dat je handdoek kleur op je kleed afgeeft.

Gebruik na het deppen poeder of zout (wat ook goed werkt om het vocht te onttrekken) over de natte plek.

Vooral met kinderen of dieren in huis is er een grote kans dat er wel eens een vlek verschijnt. Een van de belangrijkste regels bij vlekken verwijderen die je dan ook niet moet vergeten: dep de vlek, wrijf niet. Van wrijven wordt het altijd erger en bovendien kan je dan ook nog eens de stof beschadigen.

4. Versnel het droogproces

Wordt je kleed niet echt droog van het deppen? Pak dan je föhn erbij en blaas warme lucht over de natte vlek. Anders blijft er misschien nog een lelijke plek van het vocht zelf achter als het niet snel genoeg droogt.

Nieuwe look in huis? Vervang je vloerkleed voor een van deze exemplaren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De Telegraaf

Reageer op artikel:
Vloerkleed van jute in huis? Zo onderhoud je ‘m het beste
Sluiten