Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Tuin 25 apr 2019

Met deze 6 tips krijg je meer vlinders in de tuin

Een boek lezen in je eigen tuin, met de zon op je gezicht en een atalanta die zachtjes op je arm landt: beter wordt het niet. Als je een tuin hebt, vind je het waarschijnlijk superleuk als je daar in de zomer vogels en vlinders kunt spotten, zodat je midden in je woonwijk tóch het idee hebt dat je je op een natuurlijke plek bevindt. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan, vlinders in de tuin? We geven een paar tips.

Natuurlijk is het aantal vlinders in je tuin deels afhankelijk van de plek waar je woont en ook de tuinen van je buren, maar zelf kun je ook een aantal dingen doen om je tuin vlinder-vriendelijk te maken.

De goede bloemen en planten voor vlinders in de tuin

Vlinders komen op nectar af, dus de meest logische eerste stap is om een aantal nectarrijke planten in je tuin te plaatsen. Ze zijn bijvoorbeeld dol op de vlinderstruik (die heeft z’n naam immers niet voor niets), maar ook op bijvoorbeeld lavendel, ijzerhard, koninginnenkruid en klimop. Ook verse kruiden doen het goed, zoals oregano, tijm en rozemarijn. Spuit daar dan ook vooral geen bestrijdingsmiddelen op!

Zorg bovendien voor genoeg variatie in planten, zodat vlinders in je tuin niet verdwalen (want ja, dat kan gebeuren). Bovendien staan die planten dan op andere momenten in bloei, zodat er het hele jaar door nectar is. Op de site van de Vlinderstichting vind je een handig overzicht van welke vlinders op welke planten af komen.

Zorg voor beschutte plekjes…

Vlinders kunnen pas vliegen als hun lichaamstemperatuur rond de 20 graden is, en zoeken waarom vooral warme plekken op. Soms is dat in de zon, maar in of achter struiken en heggen kunnen ze zich ook goed opwarmen. Daar kunnen ze bovendien schuilen als het slechter weer is. Een mooie heg is daarom helemaal zo gek nog niet. Laat uitgebloeide planten ook vooral staan, zodat vlinters daarin kunnen overwinteren.

… maar ook genoeg zon

Als de zon schijnt, gaan vlinders daar graag met hun vleugels gespreid in zitten om op te warmen, dus alléén maar struiken in je tuin is nou ook weer niet zo’n goed plan. De truc is om zonnige maar windvrije plekken te creëeren. Gelukkig wil je zelf waarschijnlijk ook genoeg zon in je tuin, dus dat is een win-winsituatie.

LEES OOK: Tuinieren voor beginners: hier moet je op letten als je begint met tuinieren

Onkruid is niet altijd slecht

Heb je brandnetels in de tuin? Die verwijder je nu waarschijnlijk zodra je ze ziet, maar vlinders in de tuin hebben er juist veel profijt van. Rupsen van de dagpauwoog, kleine vos, landkaartje en atalanta zijn er bijvoorbeeld afhankelijk van, en ook de gehakkelde aurelia komt op deze plant af. Als de brandnetel jou (of je mooie tuin) niet heel erg in de weg staat, kun je ‘m daarom gewoon laten staan.

Rottend fruit?

Nog zoiets waar je zelf misschien niet zo’n fan van bent, maar vlinders wel: rottend fruit. Sommige vlindersoorten eten dat namelijk nog naast de nectar, zoals atalanta’s en dagpauwogen. Je kunt in een (zonnig maar beschut) hoekje van je tuin daarom bijvoorbeeld een halve appel of sinaasappel neerleggen en kijken of er mooie insecten op af komen fladderen.

Koop een vlinderkastje voor de vlinders

Wie écht wil uitpakken, kan er ook voor kiezen een speciaal vlinderhuisje te kopen waar vlinders (de soorten die niet naar het zuiden trekken althans) in kunnen overwinteren. Hang het kastje op een beschutte plek waar het niet kan inregenen, leg er wat takjes in en dan is het wachten of de beestjes de winter bij jou willen overbruggen. Een vlinderkastje koop je vaak gewoon in het tuincentrum.

Meer tips voor de tuin:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met deze 6 tips krijg je meer vlinders in de tuin
Sluiten