Pas op voor je vingers! Een vleesetende plant in huis, durf jij het aan?

Pas op voor je vingers! Een vleesetende plant in huis, durf jij het aan?

Een vleesetende plant is huis. Het klinkt gevaarlijk, maar no worries: ze bijten je heus niet. Rondzwervende vliegjes moeten daarentegen wél op hun hoede zijn, want deze plant doet zijn naam wel degelijk eer aan.

Liever een meer romantische plant in huis? Dan is de Medinilla Magnefica iets voor jou.

Mooi wat planten doen

Hap, slik, weg

Vleesetende planten lokken met hun kleurrijke en bijzondere uiterlijk spinnetjes en insecten. Wanneer het beestje dan nietsvermoedend voorbij vliegt, grijpt de plant ‘m en peuzelt z’n lekkernij op. De Dionaea of de Venusvliegenvanger gebruikt bijvoorbeeld vangbladeren, die razendsnel dichtslaan. Bij de Drosera blijft de prooi kleven aan de bladeren met tentakels.

Bloemenbureau

Verzorging

De meeste vleesetende planten houden van volle zon en drinken het liefst regenwater, gedestilleerd water of zacht kraanwater. Sommige soorten houden een winterslaap, geen paniek dus wanneer de bladeren van de plant verdorren in de winterperiode. De zonnedauw (Drosera capensis) kan bijvoorbeeld wel het gehele jaar in de huiskamer blijven staan en heeft dus geen koelere rustperiode nodig.

De trompetbekerplant (Sarracenia), die bekers gebruikt met nectar insecten te lokken, is ook verkrijgbaar in een winterharde variant (voor bij de vijver bijvoorbeeld).

Bonus: plantenvoeding hoeven ze niet, want ze vangen hun eigen eten!

Bloemenbureau

Wist je dat: een val van een vleesetende plant kan rond de zes keer open en dichtklappen, waarna hij afsterft. Plaag het plantje dus niet met je vinger!

Meer planten voor in huis