Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 10 jan 2022

Vleesetende plant in huis? Hier wil je allemaal op letten

Hap, slik, weg. Vleesetende planten eten maar al te graag insecten. Maar dat ze je vingers bijten, daar hoef je niet bang voor te zijn. Dit fabeltje werpen we meteen even aan de kant. Sommige vleesetende planten zijn geen goed idee als je een huisdier hebt, dus daarom benoemen we verschillende soorten die er zijn en hun juiste verzorging.

Er zijn vleesetende planten in de jungle die ook echt ratten of reptielen vangen, maar deze vind je niet in de winkel. Jouw huisdieren worden dus niet opgeslokt door je planten. Toch fijn om te weten 😉

5 vleesetende planten (+ tips voor de verzorging)

1. De Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula)

Vraag iemand om een vleesetende plant op te noemen, en de kans is groot dat je dan de Venusvliegenvanger als antwoord krijgt. Je komt allerlei varianten van deze plant in verschillende kleuren en maten tegen. Als je niet veel vliegen in huis hebt, dan doe je er goed aan om de plant af en toe een insecten-snack te geven. Insecten bevatten namelijk veel voedingstoffen die helpen bij de groei van de Venusvliegenvanger. Zonder insecten redt hij het ook, maar groeit hij hoogstwaarschijnlijk niet zo goed.

Bij te weinig licht zie je dat het rood van de vallen zijn kleur wat verliest. Daarbij gaan de bladeren van deze plant ook hangen. Zet hem daarom op een plek met veel indirect licht.

Meer groen in je interieur? Deze kamerplanten zijn populair in 2022

2. De Bekerplant (Nepenthes)

Met zijn opvallende bekertjes die insecten vangen is de Bekerplant een plant die je niet snel vergeet. Vaak raden we aan geen water te geven als de grond nog niet droog is, maar bij de Bekerplant wil je tegen het gebruikelijke advies ingaan. Deze vleesetende planten beschouwen een altijd vochtige grond als goede verzorging. Goed om te weten!

Ook deze planten wil je wat insecten voeden wanneer ze ergens verstopt in huis hangen. Let wel altijd op dat je ze niet teveel insecten voert.

3. Vetblad (Pinguicula)

Dit plantje heeft een heel onschuldige uitstraling, maar vergis je niet: Vetblad behoort toch echt tot de familie van vleesetende planten. Op de bladeren ontstaan namelijk kleefdruppels die ervoor zorgen dat ieder insect dat op de bladeren landt niet meer wegvliegt. De leuke paarse bloem maakt deze vleesetende plant volgens ons een van de mooiste.

Dit kleine plantje is sterk, want hij is in het algemeen niet zo vatbaar voor ziektes. Natuurlijk wil je deze plant wel zijn nodige insecten voeren wanneer hij binnen staat. Ook deze plant verwacht een continue vochtige grond, dus heb altijd een gieter bij de hand!

Heel fijn – deze 5 planten helpen tegen vervelende insecten in huis

4. Zonnedauw (Drosera)

Deze plant heeft een unieke uitstraling met zijn tentakelachtige bladeren. Zoals de naam van de plant suggereert, houdt hij wel van veel zon. Vermijd liever wel de volle zon.

Bij deze plant hoef je niet bang te zijn als jouw grond niet vol voedingsstoffen zit. Hij is namelijk gewend in mineraalarme gronden te leven aangezien deze plant veel in Australië te vinden is. Daar heeft deze vleesetende plant zich ontwikkeld en creatieve manieren gevonden om aan zijn voedingstoffen te komen. Net als bij Vetblad blijven insecten aan de bladeren van de Zonnedauw plakken. De bladeren scheiden namelijk een nectar af dat de insecten zowel lokt en vasthoudt.

5. Cobralelie (Darlingtonia Californica)

Deze plant is een goede keuze als je een uitdaging wilt. De Cobralelie is dan ook een goede benaming voor deze plant met slangachtige bladeren. Zo willen deze planten veel zonlicht waaronder ook direct zonlicht. Het is daarom slim om hem in de zomer buiten te zetten en hem in de herfst weer naar binnen te halen. Deze Cobralelie is de kou niet gewend.

Naast dat ze veel zon vereisen, hebben ze ook dagelijks water nodig. Kies voor de Cobralelie een pot uit met een goede waterafvoer.

Zwarte vingers? Deze kamerplanten zijn goedkoop én makkelijk te verzorgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Carnivorous Plant CareCarnivorous PlantsBetter Homes and GardensGardening Know How

Reageer op artikel:
Vleesetende plant in huis? Hier wil je allemaal op letten
Sluiten