Maud van Dijck
Maud van Dijck Tips 12 aug 2021

Verhuis je vissen veilig naar je nieuwe woning met dit aquarium stappenplan

Staat er een verhuizing op de planning, maar zit je met je handen in het haar als je denkt aan het verhuizen van je grote vissenkom of aquarium? Wij hebben een simpel stappenplan uitgeschreven waarmee jouw vissen straks zonder problemen in je nieuwe woning kunnen zwemmen.

Natuurlijk is een aquarium lastig te verhuizen en moet je er voorzichtig mee zijn. Waar je op moet letten, lees je hieronder.

5-stappenplan voor het verhuizen van je vissen

1. Stop met voeren

Laat je vissen niets meer eten vlak voor een verhuizing. Houd minstens 24 uur aan. Zo blijft het water waarin je ze vervoert mooi schoon. Geef ze dus tijdens het verhuizen ook niets.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat ze verhongeren, want zolang ze goed gevoerd waren voor de verhuizing kunnen ze zeker wel een dag of twee zonder eten. Sommige vissen kunnen zelfs een week zonder, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling voor die arme visjes.

2. Kies de juiste container

Voor je je vissen een plotselinge reis laat maken, kan je beter een goed vervoermiddel voor ze uitkiezen. Je kan kleine vissen in zakken water (met wat lucht erin) in een cooler transporteren voor korte trips (1-2 uur), maar over het algemeen zijn emmers met dichtgeplakte deksels de beste keuze of je nu grote of kleine vissen hebt. Dan ben je altijd erop voorbereid als de verhuizing wat langer zou duren.

Plaats maximaal 3-4 vissen in iedere emmer en check van tevoren dat deze vissen prima samen vervoerd kunnen worden. In kleine groepen vissen kan er al snel een pikorde ontstaan waar sommige vissen agressief gedrag gaan uiten. Dit kan ernstige gevolgen hebben.

3. Gebruik het water van je aquarium

Zorg ervoor dat je je vissen in hetzelfde water transporteert. Vooral wanneer zoutwater vissen hebt, kan je het beste gewoon je aquarium water gebruiken. Gevoelige vissen kunnen namelijk zelfs overlijden door plotselinge verschillen in waterwaarde of watertemperatuur.

4. Houd je water op peil

Zoals al eerder genoemd, let erop dat je de vissen gekoeld vervoerd. Zo voorkom je dat de temperatuur van het water flink gaat schommelen. Het is ook slim om watertesters aan te schaffen om de waterwaarden van je aquarium voor de verhuizing te meten en na je verhuizing.

5. Na de verhuizing

Het is nog niet helemaal voorbij nadat je vissen in jouw nieuwe huis al lekker rond aan het zwemmen zijn. Het is tijd om ze aan het water van je nieuwe buurt te laten wennen. Een goede manier om dit te doen is wanneer je het water in je aquarium ververst en ongeveer 20% daarvan ongebruikelijk water is. Zo kunnen je vissen geleidelijk eraan gewend raken.

Verhuizen doe je zo: tips voor een soepele verhuizing

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ace Relocation Systems

Reageer op artikel:
Verhuis je vissen veilig naar je nieuwe woning met dit aquarium stappenplan
Sluiten