Kiara Louis
Kiara Louis Tips 24 mei 2018

De 5 gouden regels als je voor een vintage tapijt gaat shoppen

Tapijten, we zijn er dol op. Zeker op de vintage pareltjes die een mooi verhaal dragen. Toch is de lijn tussen een karakteristiek tweedehands tapijt en eentje waarvan je je afvraagt of ‘ie wel in je huis kan vrij dun. Daarom delen wij de vijf gouden regels voor vintage tapijt.

1. Ken het verhaal

Als er iets leuk is om te weten bij een interieur shopping spree, is het wel het verhaal achter een product. Dit zegt ook veel over het product, bijvoorbeeld over het materiaal. De aankoop van een tapijt kan je dan ook perfect op vakantie doen. Zeker wanneer je in een land bent dat al honderden jaren tapijten fabriceert, zoals Turkije. Een echt mooi tapijt van kwaliteit maken is een kunst op zich – en als er een verhaal achter je tapijt zit, weet je dat dit goed zit.

2. Kies bewust je design

In je woonkamer kan een mooi tapijt een heel groot verschil maken. Daarom geven wij ook de tip om heel kritisch te kijken naar het design van je vintage tapijt. Een antiek tapijt kan een moderne woonkamer wat meer karakter geven, terwijl een vintage Marrokaans tapijt iets meer warme sfeer kan brengen in een traditionelere kamer. Als je niet weet wat je moet kiezen, is een Zweeds tweedehands tapijt altijd een goed idee. Deze passen namelijk bij allerlei stijlen qua decor, door de moderne lijnen en mooie kleuring.

theplumednest

3. Doe wat onderzoek

Het verhaal van je tapijt weten is heel leuk en het is slim om daarbij ook goed onderzoek te doen naar de kwaliteit van het materiaal. Waarvan is het precies gemaakt? Wie heeft het gemaakt? Een duidelijk antwoord op deze vragen geeft aan dat je echt een goed tapijtje te pakken hebt. Zeker wanneer je online iets aanschaft, is het belangrijk om hier op te letten. Koop je aan de hand van foto’s, dan is het goed om te kijken of je in een hoge kwaliteit de foto’s kan bekijken – zodat je zeker weet dat je kwaliteit koopt.

4. Het proces is alles

Je wilt dus echt goed weten hoe je product gemaakt is en hier ook onderzoek naar doen. Heel belangrijk, want het maakproces van jouw tapijt bepaalt hoe de kwaliteit is. Wees dus ook kritisch naar termen als handgemaakt, zelfs als je dit op een marktje in Marokko koopt. Het verschil tussen een handgesponnen tapijt en een gefabriceerde versie is de textuur, de dikte en de dichtheid van de garen. Let hier dus goed op.

apartmenttherapy

5. Combineer zoveel je wil

Om een mooi contrast te creëren in je interieur, kan het heel leuk zijn om je vintage tapijt te combineren met een modernere variant. Een interieurwinkel als IKEA is hierbij je beste vriend. Juist door het robuuste karakter van zo’n kleed kan je het gemakkelijk combineren met meer minimalistischere varianten. Leuk om mee te spelen!

Hier koop je ze!

1. Handgemaakt vintage tapijt uit de jaren ’70 | €350,-

Roomed - Vintage Tapijt
Etsy

Dit mooie, wollen, handgemaakte tapijt geeft je huis heel veel sfeer. Je koopt ‘m hier.

2. Handgeknoopt perzisch tapijt | €101,16

Roomed - Tapijt
Etsy

Dit mooie tapijt is helemaal handgeknoopt en oogt heel mooi in je huis. Hier scoor je zo’n mooi tapijtje.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
De 5 gouden regels als je voor een vintage tapijt gaat shoppen
Sluiten