Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Shopping 19 okt 2020

Op een rijtje: dit zijn alle do’s en don’t van vintage spullen kopen

Bij Roomed zijn we dol op het shoppen van vintage items. Met vintage shoppen kun je een bijzondere en eigenzinnige draai geven aan je interieur. Maar, tweedehands blijft tweedehands, en soms kan het nog best lastig zijn om te beslissen wanneer je iets wél, of juist níét moet aanschaffen.

Daarom deze handige vintage shopping-guide voor wanneer je twijfelt over een item.

Vintage shoppen do’s: zeker níét laten staan wanneer

… het item van goede kwaliteit en niet (of nauwelijks) beschadigd is

Sommige materialen blijven nou eenmaal bijna altijd mooi en beschadigen niet snel. Als je zo’n item tegenkomt in een tweedehands winkel, dan maakt het feit dat het al een keer gebruikt is niet zo veel meer uit.

Juist deze items van goede kwaliteit kun je misschien zelfs wel beter low-budget tweedehands kopen, omdat het je veel geld scheelt en de kwaliteit niet zozeer achteruit gaat.

… het item van een bekend en kwalitatief sterk merk is

Als het item van een bekend merk is dan heb je meteen een soort referentiekader en wat achtergrond informatie over het betreffende item. Vaak werken merken met dezelfde materialen en hebben ze een bepaald imago. Dit soort info kan je helpen om te beslissen of je een product koopt of niet.

… het item van leer is

Echt leren items zijn vaak een behoorlijke investering, dus als je iets moois van leer tegenkomt in een vintage zaakje is dat bijna altijd een goede koop. Check natuurlijk altijd of er niet iets structureel kapot is aan het product, maar als dit niet het geval is: zeker kopen!

Leer blijft ieder seizoen weer terugkomen, het is makkelijk schoon te maken en bovendien veel duurder wanneer je het nieuw aanschaft. Bovendien wordt leer mooier door de jaren heen.

… het item leuk is voor de feestdagen

Laat al het commerciële spul in de grote ketens staan en scoor je versieringen en accessoires voor de feestdagen gewoon vintage! Zo zijn jouw items straks elk jaar weer persoonlijk en bijzonder.

Vintage shoppen don’t: terugzetten en weglopen wanneer…

… je niet de middelen hebt om het te repareren

Als een item ‘potentie’ heeft om mooi te worden, maar dat nu nog niet is, denk dan eerst goed na of je wel de tijd, de middelen én genoeg motivatie hebt om het meubelstuk te repareren.

Soms is het verstandiger om het item terug te zetten en weg te lopen voordat het meubelstuk op zolder belandt, naast al je andere ‘unfinished projects’ en dat is natuurlijk zonde van je geld. Tenzij je een goede restaurateur kent, die het voor een vriendschappelijk prijsje wil fixen natuurlijk.

… het item structureel beschadigd is

Dit is natuurlijk wel voor de hand, maar als een item beschadigd is kun je het altijd beter laten liggen. Zelfs als je denkt dat je het makkelijk zelf kunt maken: het feit dat het nu al kapot is, zegt wel iets over de kwaliteit van het product.

… het meubelstuk niet comfortabel is en simpelweg niet werkt in jouw huis

Dit is misschien wel het pijnlijkste moment om weg te lopen: een item vinden dat er fantastisch uit ziet, maar simpelweg te groot is voor in je huis of niet past bij de rest van je interieur. Toch is het verstandig om het item te laten staan. Het is zonde om iets te kopen waardoor de rest van je interieur niet meer werkt; hoe mooi het item ook is.

… je niet zeker bent over de veiligheid van het product

Denk hierbij vooral aan electronica en spullen voor in de kinderkamer. Als je twijfelt: niet doen! Je zult niet volledig genieten van je product als je het gevoel hebt dat de veiligheid en kwaliteit niet 100% in orde zijn.

… het keukenwaar is (met uitzondering van gietijzer en glas)

Hoewel je keukenwaar vaak heel fijn low-budget kunt scoren bij een vintage zaakje, is dit meestal juist hetgeen dat je eigenlijk moet laten staan. De anti-aanbak laag kan bijvoorbeeld beschadigd zijn waardoor er chemische stoffen vrij kunnen komen die tijdens het koken in je eten belanden. Niet de bedoeling.

Meer lezen over vintage shoppen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op een rijtje: dit zijn alle do’s en don’t van vintage spullen kopen
Sluiten