Frederique Rekers
Frederique Rekers Interieur 5 mrt 2021

Waarom je vintage inspiratie wilt halen uit het interieur van je grootouders

Vintage, wie houdt er niet van. Als ik langs mijn opa en oma ga, wil ik altijd meteen alles aanraken en overal in kijken. Van oude fotoboeken tot aan vintagekasten en tapijten, het is een uniek interieur dat vaak jaren terug is ingericht en daarna niet meer is veranderd.

Een interieur dat uniek is en erg persoonlijk. Goede redenen dus om wat vaker langs te gaan bij je opa en oma voor wat interieurinspiratie.

Vroeger was alles beter

Hoewel veel mensen kiezen voor een modern interieur, kiezen ook steeds meer mensen voor een vintage interieur om de tijden van vroeger terug te halen. Iets is vintage wanneer iets écht oud is.

Tegenwoordig is het hebben van bijvoorbeeld een jaren ’30 woning zelfs een meerwaarde, mits de details intact zijn gebleven.

Altijd als ik in het huis van mijn opa en oma ben geniet ik ervan om om te kijken naar alle kleine details. Overal staan kleine beeldjes, verschillende soorten servies in het groot of klein en in elk hoekje van het huis staat wel een foto van een van de kleinkinderen.

Aanrader: op deze 4 manieren maak je jouw huis veel persoonlijker

Een huis vol met persoonlijke herinneringen en spullen, een goede tip om wat meer sfeer te creëren in je huis.

Het viel me ook op dat de meest kostbare dingen, zoals een trouwalbum, vol in het zicht stonden, omdat ze er zo trots op zijn. Niet meer alles opbergen dus, maar vol trots neerzetten in je interieur!

Delftsblauw

Iets waar ik ook echt gek op ben zijn de delftsblauwe vazen en borden bovenop de houten kasten van mijn opa en oma. Iets wat eigenlijk in elk interieur goed staat en er prachtig uitziet. Ze hebben ook veel delftsrood servies in kasten staan wat ze eigenlijk nooit gebruiken.

Hier zie je hoe het ook in een hele andere stijl goed past. Het staat er puur voor de sier en het is erg leuk om naar te kijken. Het is iets waar ik meteen aan denk als ik denk aan het interieur van vroeger maar het is ook iets wat je nu weer veel terug ziet komen als decoratiestukken.

Goud en hout

Als ik in mijn hoofd rondloop in het interieur van mijn opa en oma denk ik meteen aan gouden en houten details. Gouden kandelaars, klokken en ook bestek. Het staat luxe maar omdat het subtiel blijft valt het niet te erg op.

Integenstelling tot het subtiele goud is het hout wel opvallend. Nu ik erover nadenk zijn bijna alle grote meubelstukken van hout. De eettafel, stoelen, salontafel, grote kasten en kleine kasten. Hierdoor voelt het huis erg knus en gezellig aan.

Hieraan viel me nog iets op: dat elk meubelstuk eigenlijk een andere kleur hout heeft. Van donker teak hout tot licht beukenhout, het is allemaal anders. Hierdoor krijgt het huis erg veel karakter.

Blinkend schoon: 10 gouden schoonmaaktips uit grootmoeders tijd

Het kan natuurlijk zijn dat je opa en oma er niet meer zijn, maar misschien mag je wel eens meekijken in het huis van een vriend of vriendin of van bijvoorbeeld een oude tante.

Ook nadenken over het interieur van je opa en oma kan je al veel inspiratie geven. Loop bijvoorbeeld in gedachten een rondje door hun oude huis en noteer wat jezelf opvalt en wat je vroeger mooi vond.

Imperfectie

Als laatst is het huis imperfect doordat ze er zo lang wonen. Dit klinkt misschien negatief maar het huis ziet er gewoon geleefd uit. Deze imperfectie is iets van vroeger wat je nu weer veel terug ziet komen. Denk aan meubelen waarbij de oudheid ervan sterk wordt benadrukt.

Het huis ziet er geleefd uit maar is tegelijkertijd wel erg opgeruimd. Mijn opa en oma zijn erg netjes dus door gebruikssporen op kasten lijkt het niet meteen onverzorgd doordat de rest er wel strak uitziet.

Tip: Mijn oma is een echte verzamelaar en heeft op zolder heel veel oude spullen en meubels staan. Dit is echt een vintage-walhalla met oude stoelen en koffers maar ook gordijnen van heel vroeger. Leuk om eens goed rond te snuffelen op zolder bij je opa en oma dus!

Op een rijtje: dit zijn alle do’s en don’t van vintage spullen kopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom je vintage inspiratie wilt halen uit het interieur van je grootouders
Sluiten