Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 26 mrt 2016

Villa Schoorl is geïnspireerd op de zwarte schuren uit de omgeving van West-Friesland

Wie het West-Friese polderlandschap een beetje kent, weet dat de zwarte schuren tussen de weilanden kenmerkend zijn voor die omgeving. Dat vormde ook de inspiratie voor Villa Schoorl. De opdrachtgever – een jong gezin – wilde een moderne interpretatie van deze schuren en schakelde Studio PROTOTYPE in om dit idee uit te werken. Het resultaat? Een bijzonder gaaf huis met een design dat tot in de details doordacht is, zowel vanbinnen als van buiten. De ontwerpstudio was dan ook niet alleen verantwoordelijk voor het architectuurdesign van het huis, maar nam voor een groot deel ook het interieurontwerp op zich. Wij vroegen architect Jeroen Spee naar de grootste uitdaging in dit project..

“Het gebouw voelt aan als een meubel en heeft dus ook de precisie in afwerking van een meubelstuk. Dat was qua uitvoering de grootste uitdaging. Om alles kloppend te krijgen.”

Het exterieur van Villa Schoorl wordt gekenmerkt door staal, maar dit is ook doorgetrokken tot in het interieur. De grootste eye-catcher is toch wel de grote boekenkast die als een huisje middenin de ruimte staat. De kast accentueert direct de hoogte van het huis.

Kenmerkend zijn ook de verschillende hoogtes van het huis. Dit zie je aan de bijzondere vormen van het dak aan de buitenkant, maar ook vanbinnen wisselen hoge en lage plafonds elkaar af. Dit zorgt in de ene ruimte voor een knus gevoel en in de andere juist weer voor ruimte en een open sfeer.

Door de donkere stalen elementen te combineren met een licht, houten interieur wordt Villa Schoorl modern en warm tegelijk. Een knap ontwerp! Wil je ook stoer staal en hout combineren in huis? Dat kan al in één meubelstuk. Bijvoorbeeld met een eikenhouten tafel met een stalen frame.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Villa Schoorl is geïnspireerd op de zwarte schuren uit de omgeving van West-Friesland
Sluiten