VIKTIGT: een limited collectie van IKEA door een glas- en keramiek ontwerpster

Een tijdje terug gaven we je al een preview van de VIKTIGT collectie van IKEA. Toen moesten we nog even geduld hebben, maar inmiddels liggen de producten uit deze collectie in de winkel! Prachtige glazen en kannen, servies van keramiek, lampen en stoelen van rotan en bamboe; stuk voor stuk minimalistisch qua design én van natuurlijke materialen. Voor de collectie wist IKEA een bijzondere designer te strikken. Namelijk, een van de meest bekende glas- en keramiekontwerpsters uit Zweden, Ingegerd Råman.

Minimalisme is natuurlijk kenmerkend voor Zweeds design en Ingegerd Råman beheerst de kunst van het weglaten dan ook als een van de beste. Omdat wij groot fan zijn van minimalistisch en Scandinavisch design vonden wij het de hoogste tijd om eens in de collectie te duiken en op zoek te gaan naar het verhaal achter de producten.

Vakmanschap

Ingegerd Råman is glasontwerpster en keramist. Voor de VIKTIGT collectie werkte ze nauw samen met Nike Karlsson and Wiebke Braasch – twee ontwerpers van IKEA. Samen reisden ze af naar Vietnam en Polen om daar met lokale vakmensen te werken aan de collectie. De lampen van bamboe zijn met de hand gevlochten door vaklieden in Vietnam. De vorm van deze lampen is overigens geïnspireerd op de traditionele Vietnamese hoed.

“This collection is about craft. It’s a project between the craftsmen and the designer. It has lots of energy. Looking at the objects now – the things we did – for me, it represents love.”

Natuurlijke materialen

Als je Roomed een beetje kent, weet je dat wij dol zijn op natuurlijke materialen. Dat is dan ook een van de redenen dat wij zo’n fan zijn van de VIKTIGT collectie. De meest bijzondere materialen zijn uit de natuur gehaald om deze collectie tot stand te brengen. Zo zijn de manden gemaakt van bamboe, bananenvezels, zeegras en waterhyacint. Ook de vloerkleden zijn gemaakt van zeegras en zijn met de hand geweven. Ingegerd Råman koos voor een subtiele streep op de vloerkleden, waardoor de kleden een interessante twist krijgen. Door meerdere kleden naast elkaar te leggen, ontstaat er een gaaf patroon.

“I take away, then take away some more”

Minimalisme

Je ziet het: Ingegerd Råman beheerst de kunst van het weglaten als geen ander. Dat zie je in het design van de meubels, lampen en manden, maar ook in de vorm van het servies en het glaswaar. Ze weet van iets simpels als een waterkan een prachtig ontwerp te maken, waar het eigenlijk puur en alleen draait om het gebruik ‘water schenken’ centraal te stellen. Het gaat niet om over the top, kleurrijke decoraties; maar juist de ‘naked essentials’ maken VIKTIGT zo’n mooie collectie.

De VIKTIGT collectie is nu te koop bij IKEA. Het gaat om een limited collectie dus als je zeker wilt zijn van een item uit deze lijn raden we je aan snel naar de winkel te gaan.

Reageer op artikel:
VIKTIGT: een limited collectie van IKEA door een glas- en keramiek ontwerpster
Sluiten