Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Wooninspiratie 29 mrt 2019

Een vierkante slaapkamer inrichten: zo pak je dat aan

Je slaapkamer inrichten: het is zo makkelijk nog niet. Eerder tipten we bijvoorbeeld dat onder andere je bed centraal neerzetten zou helpen voor een betere nachtrust – maar wat nou als je daar helemaal geen plek voor hebt? Met een kleine, vierkante slaapkamer zijn de mogelijkheden nu eenmaal beperkter dan met een grotere rechthoekige ruimte.

Zo maak je er toch wat van!

Een vierkante slaapkamer: ga stap voor stap te werk

Als je van meet af aan moet beginnen, is het misschien overweldigend om meteen te bepalen wat voor meubels je in je vierkante slaapkamer wil, waar die moeten staan en noem zo maar op. Daarom is het belangrijk om logisch te werk te gaan. Het belangrijkste in je kamer is bijvoorbeeld het bed. Is er een tweepersoonsbed nodig of volstaat een kleiner exemplaar ook?

Als je daarvan eenmaal de locatie hebt bepaald, kun je andere meubels er, wederom in volgorde van belangrijkheid, omheen of naast gaan plaatsen. Heb je dan geen ruimte meer over voor nachtkastjes of een luie stoel, dan is dat maar zo.

Gebruik de muren voor decoratie

Over overbodige dingen gesproken: accessoires maken de ruimte weliswaar een stuk sfeervoller, maar nemen vaak ook veel ruimte in beslag op de grond of op een tafeltje. Wat veel slimmer is, is om zoveel mogelijk dingen te kopen die je op kunt hangen, zoals schilderijen of posters. Weet je niet zo goed wat je dan zou willen? Eén muur met behang is ook een makkelijke manier om een accent aan te brengen in je slaapkamer.

Zorg voor voldoende opbergruimte

Kleine vierkante kamers lijken alleen maar kleiner als ze rommelig zijn, dus is het belangrijk om je slaapkamer altijd goed opgeruimd te houden.

Opbergdozen of kastjes lijken misschien niet zoveel prioriteit te hebben, maar dat hebben ze juist in een kleine slaapkamer zeker wel. Kijk bijvoorbeeld of je opbergruimte met andere dingen kunt combineren, bijvoorbeeld een bed met laden of een kastje eronder.

Manipuleer de vorm van de ruimte

Je slaapkamer mag dan vierkant zijn, maar dat betekent niet dat dat zo moet blijven. Je kunt bijvoorbeeld zelf een moderne bedstee bouwen van mooi hout – misschien zelfs te combineren met een kledingkast – of de ‘vierkantheid’ van de kamer minder op laten vallen met een hoogslaper waar ook weer een ander meubel onder past. Door zulke hoekjes lijkt de kamer misschien niet groter, maar je creëert wel meer dynamiek. Ook een hemelbed is een fijne manier om de hoogte in te werken.

Zorg voor spiegels

Een andere manier om de vorm anders te laten lijken, is door spiegels te kopen. Je kunt bijvoorbeeld een kledingkast aanschaffen waarvan de voorkant één grote spiegel is, of meerdere losse exemplaren ophangen. Met een beetje experimenteren zul je zelf zien wat het kan doen voor je vierkante slaapkamer!

Verdeel de lampen

Tot slot is één grote hanglamp in het midden van de kamer niet altijd het beste idee als je een kleine vierkante slaapkamer hebt. Licht van het plafond maakt de kamer kleiner, en bovendien benadrukt het de vierkante vorm van de kamer. In plaats daarvan kun je overwegen om meerdere muurlampen op te hangen om de kamer als het ware in meerdere delen op te splitsen. Vaak komt daar nog warmer licht vanaf ook.

Uiteraard is de beste verlichting wel vooral afhankelijk van de plaatsing van de meubels in je slaapkamer.

Meer tips voor de slaapkamer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een vierkante slaapkamer inrichten: zo pak je dat aan
Sluiten