Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 4 dec 2018

Keuken schoonmaken: zo krijg je een vette keuken weer brandschoon

Bacon opbakken voor de pannenkoeken en eieren, de frituurpan, of gewoon een lekker stukje biefstuk: we gebruiken veel vet in de keuken. Om in te bakken, braden en frituren. En veel vet in de keuken betekent automatisch een vettige keuken (want spetters!). Zo krijg je die vette keuken in één klap brandschoon.

Wanneer je je groenten bakt in olijfolie, of in de keuken aan de slag gaat met welke vetsoort dan ook, vliegen er spetters vet door de lucht. Deze spetters eindigen in tientallen kleine drupjes op jouw aanrecht, fornuis, keukenkastjes en alles wat daar dichtbij in de buurt staat. Het resultaat: een vettig laagje in de keuken dat je niet zo makkelijk wegkrijgt, en al helemaal niet als je het niet meteen weghaalt.

Gelukkig kan je met wat huis-tuin-en-keuken-middelen een poging doen om het vet weg te krijgen. Dus zeg maar dag vette keuken, en hallo frisse geur!

Vette keuken schoonmaken met azijn

De makkelijkste manier: doe onverdunde azijn in een plantenspuit (daarna niet meer voor je planten gebruiken, dat vinden ze niet leuk) of andere spray fles. Spuit dit ruim over de vette oppervlakken van je keuken. Laat dit 5 tot 10 minuten intrekken, en verwijder het daarna met een vochtige vaatdoek.

Vind je de geur van azijn niet zo fijn? Als je keuken niet al te vettig is, kan je de azijn wat verdunnen met water. Of doe er wat etherische oliën bij voor een geur die wél lekker ruikt. Een geur die het bijvoorbeeld altijd goed doet als schoonmaakmiddel is citroen. Lekker fris!

Vette keuken schoonmaken met baking soda

We hebben er al eerder een artikel over geschreven: schoonmaken met baking soda is namelijk ontzettend handig.

Hoe je te werk gaat? Sprenkel wat baking soda op een natte spons of schuurspons (niet de schurende kant gebruiken!). Maak hiermee alle vette oppervlakken in de keuken schoon. Vervolgens gebruik je een nat vaatdoekje om eventuele restjes baking soda te verwijderen.

Belangrijk: wrijf niet te hard met je spons over de oppervlakten. Baking soda is van nature een schurend goedje, waardoor je de toplaag van je aanrecht zou kunnen beschadigen.

Vette keuken schoonmaken met plantaardige olie

Wacht, een vette keuken schoonmaken met olijfolie? Het klinkt misschien een beetje gek, dat snappen we. Maar scroll nog niet weg, want het werkt écht.

> 37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

Doe een beetje plantaardige olie op een velletje keukenrol, en verwijder hiermee hardnekkige vlekken door goed over de vlek heen te vrijven. Maak je keuken helemaal brandschoon door hierna nog even met een beetje azijn te sprayen, zoals hierboven beschreven staat.

Nog meer handige tips voor een brandschone keuken:

Keuken schoon
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

apartmenttherapy

Reageer op artikel:
Keuken schoonmaken: zo krijg je een vette keuken weer brandschoon
Sluiten