6 tips om je op weg te helpen met het verzorgen van vetplanten

We houden enorm van vetplanten in huis. Ze zijn makkelijk te verzorgen, ze komen in de leukste kleuren en nemen niet ál te veel ruimte in beslag. Maar die vetplanten verzorgen, hoe doe je dat eigenlijk het beste? We zochten het voor je uit, en delen onze antwoorden in 6 tips.

Als je deze tips allemaal opvolgt, weet je zeker dat jouw vetplanten er hartstikke mooi bij zullen staan.

Vetplanten verzorgen? 6 tips om je op weg te helpen

1. Kies de juiste grond

Je kunt je vetplanten het beste potten in grond die snel opdroogt, zoals speciale potgrond voor cactussen en vetplanten. Kies je wel voor normale potgrond? Meng dan een beetje perliet (kleine steentjes) door de grond om de drainage te verbeteren.

2. Let op: een drainage gat in de pot

Als vetplanten iets niet fijn vinden, dan is het natte voeten. Daarom is het altijd van groot belang dat het overtollige water zo snel mogelijk weg kan lopen met behulp van drainage gaten in de plastic binnenpot.

Zet je je vetplant toch liever niet in een plastic pot? Kies dan een terracotta pot. Terracotta neemt namelijk ook overtollig water op. Bij andere planten is het belangrijk dat je de terracotta pot eerst volledig laat soaken in water (daarover lees je hier meer), maar bij vetplanten hoeft dit dus niet.

3. Vetplanten water geven

Vetplanten hebben minder water nodig dan reguliere kamerplanten. Dat betekent echter niet dat je jouw vetplanten helemaal geen water hoeft te geven! Wanneer de eerste paar centimeter van de grond volledig droog zijn (dit check je gewoon door je vinger in de grond te steken), is het tijd voor een nieuwe waterbeurt.

Je kunt het beste per individuele vetplant even checken of jouw vetplant een volledig uitgedroogde grond prefereert. Sommige vetplanten houden van een drogere grond dan anderen.

4. Genoeg (zon)licht

Vetplanten staan het liefst op een lichte plek. Dat hoeft overigens niet meteen in de volle zon te betekenen. Ook vetplanten kunnen lelijk verbranden als ze te lang in de felle zon staan. Je kunt vetplanten dan ook het beste op een lichte plek zetten zonder direct zonlicht.

Ook leuk: Gek op vetplanten? Dan is deze groene sidetable écht iets voor jou

5. Beter te warm dan te koud

Een koud huis? Dat vinden vetplanten niets. Vetplanten groeien het beste tussen de 20°C en 28°C. Dat lijkt best warm, maar op een warme plek in de vensterbank heb je deze temperatuur zo aangetikt.

In de winter kan de vetplant trouwens ook kou gewoon goed handelen, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Laat de temperatuur in huis alleen niet onder de 10°C komen.

6. Plantenvoeding?

Je kunt ervoor kiezen om jouw vetplanten plantenvoeding te geven. Doe dit alleen in de lente en zomer, en geef de helft van wat je andere kamerplanten zou geven. Ook raden we aan om te kijken naar een speciale plantenvoeding voor vetplanten en cactussen.

Meer leren over vetplanten en andere kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 tips om je op weg te helpen met het verzorgen van vetplanten
Sluiten