Makkelijk en leuk: help vogels de winter door en maak dit jaar zélf vetbollen

Wij zijn dol op vogels in de tuin en helpen ze dan in de koude winter ook graag een handje. Toen we laatst door de winkels liepen zagen we overal al vetbollen liggen. Er waren ‘standaard’ ronde vetbollen, maar er waren ook bijzondere vetbollen in de vorm van een hart. We dachten meteen: een vetbol maken kunnen we ook zelf!

Het is veel leuker om een vetbol in de tuin te hangen waar je zelf voor geploeterd hebt, dan heb je echt het gevoel dat je de vogeltjes in deze koude winter zelf geholpen hebt. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat een vetbol maken écht leuk is.

Daarnaast is het ook goed voor je portemonnee om de vetbollen zelf te maken. Vetbollen in een gek figuur een vaak stuk duurder als je ze in de winkel koopt, dan wanneer je zelf maakt.

Meer tips om vogels blij te maken? Vogels voeren? Help de vogels in de tuin elk seizoen met deze handige tips

Vetbol maken? Dit heb je nodig:

  • Vogelzaad. Dit kan je kant en klaar kopen, maar je kan ook een mix van ongezouten nootjes, zonnebloempitten, meelwormen en rozijnen maken.
  • Hamer (eventueel, voor het fijnstampen van het vogelzaad)
  • Ongezouten frituurvet
  • Een pan
  • Een vorm; je kan een bakvorm of bakfiguur gebruiken voor een leuk vormpje, maar je kan ook een halve kokosnoot, een leeg pak melk of een blik gebruiken. Ook leuk: gebruik een ijsblokjes tray en maak een hele ketting van kleine vetbollen.
  • Stuk stevig touw of lint
  • Aluminiumfolie of bakpapier
  • Rietjes of satéprikkers

Zo maak je een vetbol

Een vetbol maken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Gebruik ongeveer 1 deel frituurvet en 1 deel vogelzaad. Het komt niet zo precies, maar als je dit ongeveer aanhoudt krijg je een goed gevulde bol.

Smelt het frituurvet in een pannetje op laag vuur. Let op: het vet mag absoluut niet koken, het hoeft alleen maar warm te worden. Ondertussen kun je de zaden en noten fijnstampen. Leg ze eventueel in een doek en stamp erop met een hamer (of ieder ander willekeurig hard en zwaar voorwerp in huis). Dit hoeft alleen als je grote zaden en noten gebruikt.

Zet de vormpjes alvast klaar waar je het mengsel in wil gieten. Als je steekfiguurtjes gebruikt, leg dan eerst een stuk bakpapier of aluminiumfolie aan de onderkant. Anders blijven ze aan je aanrecht plakken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Het vogelzaad mengen met het vet

Het (gestampte) vogelzaad kun je aan het gesmolten frituurvet toevoegen. Roer beide goed door elkaar. Daarna mag het vuur uit om het mengsel af te laten koelen. Als het mengsel iets koeler is (na ongeveer 5 minuten), giet je het in de vormpjes. Maak met een rietje of satéprikker een gaatje zodat daar later een touwtje doorheen kan.

Zet de vormpjes in de koelkast. Na anderhalf of twee uur kunnen ze eruit, maar de vetbollen moeten nog wel even een dag buiten de koelkast drogen.

Als je een halve kokosnoot hebt kan je de vetbol natuurlijk zo ophangen en een melkpak kun je eraf scheuren. Zit je vetbol vast in een blik of in een glas? Spoel dan even wat warm water over de buitenkant. Je zult zien dat de vorm snel los zal laten.

Zie je? Een vetbol maken is helemaal niet zo moeilijk. Rijg je vetbol aan een touwtje en ophangen maar!

Variatie om een bijzondere vetbol te maken

Wat je ook kan doen is de bovenstaande stappen uitvoeren, maar dan het mengels in een theekop gieten. Vervolgens steek je er een stokje of takje in zodat de vogel daar ook op kan zitten. Je haalt je vetbol niet uit de theekop, maar je hangt ‘m zo aan het oortje op. Ziet er super uit!

Meer leuke DIY’s zien?

CreatipsVogelbescherming

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Makkelijk en leuk: help vogels de winter door en maak dit jaar zélf vetbollen
Sluiten