Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 29 okt 2021

Dit zijn de populairste kamerplanten van 2021 (én hoe je ze het best kunt verzorgen)

Nu 2022 er alweer bijna aankomt kunnen we beginnen met terugblikken op de trends van 2021. Daarbij gaan we vandaag de spotlight werpen op de populairste kamerplanten van het afgelopen jaar. En drie kamerplanten sprongen er in 2021 toch wel tussenuit op Instagram.

Naast ze even in het zonnetje te zetten zullen we ze meteen helemaal verzorgen met de do’s en don’ts van iedere plant.

Zo verzorg je de populairste kamerplanten van 2021

1. Cactus

Het verbaast ons niet dat de cactus plek nummer 1 heeft veroverd met alle leuke vormen en maten waarin deze kamerplant te vinden is. Voor een Instagramwaardige plant is de cactus zeker een aanrader. Hieronder heb je de do’s en don’ts voor het verzorgen van jouw cactus:

Do’s:

 • Veel zon: een cactus is wel wat zon gewend van zijn natuurlijke woestijnklimaat. Zet hem het liefst voor een raam die naar het zuiden uitkijkt, maar liever niet in het directe zonlicht (daarover later meer).
 • Geef ze water: deze plant kan heel goed tegen droogte, maar dat betekent niet dat een cactus eigenlijk geen water wilt. Het kan zelfs zijn dat je (twee)wekelijks je cactus water wilt geven als dit nodig lijkt te zijn. Check altijd of de grond helemaal droog is voor je aan de volgende waterbeurt begint.
 • Waterdoorlatende grond: een cactus die de droogte gewend is wil het liefst in grond groeien die niet te lang nat blijft. Zo zijn er ook verschillende soorten potgrond speciaal voor cactussen.

Don’ts:

 • Direct in de zon zetten: als een cactus direct achter het glas fel in de zon staat kan het nog eens zijn dat jouw plantje begint te branden. Let dus op als je ziet dat je cactus geel of bruin begint te kleuren.
 • Doorwateren in de winter: cactussen hebben een soort winterslaap waardoor ze bijna geen water verbruiken en nodig hebben. Teveel water kan al snel leiden tot rotting van de wortelen.

5 manieren om je cactus het middelpunt van je interieur te maken

2. Aloë Vera

Ook de Aloë Vera is een populaire keuze in 2021 met de gel van deze medicinale kamerplant die je op je eigen huid kan smeren tegen wonden. Daarnaast staat dit plantje leuk in je interieur. Wil je meerdere van deze kamerplanten dan kan je ze ook gemakkelijk zelf stekken. Maar hoe zorg je ervoor dat je eerste Aloë Vera gelukkig blijft?

Do’s:

 • Lekker fel licht: deze plant schrikt niet weg van helder licht dat direct erop schijnt. Jouw Aloë wil iedere dag minstens 6 uur zonnen.
 • Let op met water geven: deze plant is net als een cactus een vetplant en hoeft dus in vergelijking met andere planten niet vaak bewaterd te worden. Hangen de bladeren van je Aloë? Kijk dan als eerste of de grond langdurig nat blijft.
 • Goede waterdoorlatende bodem: om ervoor te zorgen dat jouw Aloë Vera weer droog staat wil je potgrond gebruiken die goed water doorlaat (zoals de cactus grond) en hem in de plastic sierpot met gaatjes laat.

Don’ts:

 • Veel plantenvoeding geven: over het algemeen heeft een Aloë Vera geen plantenvoeding nodig. Mocht je hem toch die extra vitaminen willen geven dan kan je hem in de lente eens per jaar wat geven.
 • Doorwateren in de winter: ook de Aloë net als de cactus hoeft in de winter bijna tot geen water. In de winter is maandelijks meer dan genoeg.

Hallo hé! Zo verzorg je een Aloe Vera plant het beste

3. Monstera

Deze kamerplant is ook in 2021 nog steeds populair en wij bij de redactie zijn er ook nog steeds dol op. Deze prachtige plant kan je zelf stekken om er nog een als eyecatcher in je interieur te zetten. Zo kan jouw Monstera in huis blijven stralen:

Do’s:

 • Plaats hem waar je wilt: een Monstera is niet zo moeilijk met de hoeveelheid licht per dag dat die ontvangt. Wil je echter dat die snel groter groeit dan plaats je hem op een plek met indirect zonlicht.
 • Een prima scheut water: deze gatenplant mag om de zoveel tijd even lekker nat worden. Bij deze plant hoeft de grond niet helemaal droog te zijn voor je weer wat water erbij doet. Beginnen de randen van de bladeren bruin te kijken? Dan kan het zijn dat je de plant te weinig of te veel water geeft.
 • Sproeien: zoals we al zeiden kan je deze plant neerzetten waar je wilt. Een wekelijkse sproeibeurt met wat mist wordt zeker wel gewaardeerd.

Don’ts:

 • Kinderen of huisdieren erbij laten: de bladeren van deze planten zijn enigszins giftig. Bij inname kunnen ze voor indigestie zorgen en leiden tot braken. Plaats een Monstera dus buiten het bereik van je kinderen of huisdieren.
 • In de tocht staan: maak toch maar even de deur dicht, want deze kamerplant houdt niet echt van een koud briesje. Verschillen in temperaturen vindt de Monstera niet fijn.

Kamerplanten voor beginners: deze groene planten zijn ieders beste vriend

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment TherapyWest Coast GardensGardening Know HowBloomscape

Reageer op artikel:
Dit zijn de populairste kamerplanten van 2021 (én hoe je ze het best kunt verzorgen)
Sluiten