Lotte Wullems
Lotte Wullems Wooninspiratie 12 augustus 2017

Last van verzamelwoede? Met deze tips wordt het weggooien van spullen een eitje

Dat ene gebloemde vaasje van de rommelmarkt komt heus nog wel van pas, die slaphangende plant gaat wel weer spontaan leven en die stapels magazines ga je morgen lezen. Of overmorgen. Zit jij ook nog in de ontkenningsfase en maak je jezelf wijs dat je al je spullen nog wel ooit nodig gaat hebben? Tijd voor een reality check! Met deze stappen krijg je je verzamelwoede onder controle.

We gaan er voor het gemak maar even vanuit dat je verzameldrang niet zo hoog is dat we je aan moeten melden voor Mijn Leven in Puin. Maar als je het lastig vindt om spullen weg te gooien, gaan deze tips je zeker helpen.

Wanneer heb je het voor het laatst gebruikt?

Is het antwoord langer dan een jaar geleden, dan kun je het item gerust weggooien (of doneren). Natuurlijk zijn er altijd een aantal retro items die over een paar jaar weer helemaal hip kunnen zijn en over dat vintage kastje van je oma mag je gerust ook nog even nadenken. Maar wees eerlijk: als je die borden nu niet mooi vindt en ze al lange tijd stof staan te vangen, dan zal dat ook zo blijven.

Blijf je twijfelen?

Zet deze items dan apart en check bij jezelf of je ze na een aantal maanden hebt gemist. Grote kans van niet! En nu je alles verzameld hebt, kun je het ook gemakkelijk in één keer (zónder alle spullen nogmaals te bekijken) wegdoen of verkopen.

Wil jij als rommelkont je leven de minimalistische kant opduwen? Probeer dan de KonMari methode!

Maak een foto

Sommige dingen moeten tastbaar blijven, maar je kunt niet álle tekeningen van je kinderen, alle schriften en alle kaartjes bewaren. Maak daarom een foto van de items waar je een persoonlijke herinnering aan hebt.

Iets erin, iets eruit

Ben je goed bezig en zijn de meeste onnodige spullen uit je leven? Val dan niet terug in je verzamelwoede en geef jezelf één regel: voor elk nieuw item dat je koopt, moet er eentje weer weg. Zo behoud je de perfecte balans in huis.

Nog steeds een overvloed aan spullen? Deze twaalf items kun je nú weggooien.

Reageer op artikel:
Last van verzamelwoede? Met deze tips wordt het weggooien van spullen een eitje
Sluiten