Merve Ozturk
Merve Ozturk Lifestyle 2 dec 2020

Duidelijk: dit is het grote verschil tussen koel grijs en warm grijs

Grijs wordt vaak als een saaie kleur gezien, terwijl het juist een veelzijdige kleur is. Grijs kent namelijk verschillende tinten. Zo kan je kiezen voor koel grijs, maar ook voor warm grijs. Wat precies het verschil is? Dat zal ik vandaag voor je ophelderen.

Met grijs in huis kan je jouw interieur zo modern en zo sfeervol maken als je wilt, de keuze is aan jou.

Dit is het verschil tussen koel grijs en warm grijs

Achromatische kleur

Laten we beginnen met het feit dat grijs niet een ‘echte’ kleur is. Zwart, wit en grijs zijn namelijk achromatische kleuren – wat betekent dat het kleuren zijn die niet echt kleur bevatten. Omdat grijs wordt gecreëerd door zwart en wit te mengen, heeft grijs dus ook niet echt een kleur.

Lees ook: Tof: een interieur met zwart, wit, grijs én opvallende lampen

Het creëren van koel grijs en warm grijs

En dat brengt ons op het verschil tussen verschillende tinten grijs. Het heeft te maken met de kleuren waar grijs mee wordt gemengd. Wanneer je warme kleuren zoals geel, oranje of rood mengt met grijs, wordt het een warmere kleur. En ja, omdat het achromatische dan gemengd wordt met een kleur, mogen we het wél een kleur noemen. Snap je het nog?

Meng je met koele kleuren zoals blauw groen en violet, dan zul je zien dat het meer neigt naar een koele grijs. ‘Warm grijs’ is een combinatie van grijs met 6% geel, en ‘koel grijs’ is grijs gemengd met 6% blauw.

Hierboven is het verschil duidelijk te zien. De eerste afbeelding is duidelijk een warmere grijs, terwijl de tweede afbeelding koel grijs is.

Combineren met andere kleuren

Bovendien is grijs ook goed te combineren met andere (uitgesproken) kleuren. Wil je nog meer warmte uitstralen? Combineer warm grijs dan met beige, geel en roze. Liever een koele sfeer in huis? Ga dan juist voor koel grijs in combinatie met groen en bruin.

> Veel grijs in huis? Combineer grijs eens met deze kleuren voor het wow-effect

Andere toffe kleurcombinaties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Lida Thiry

Reageer op artikel:
Duidelijk: dit is het grote verschil tussen koel grijs en warm grijs
Sluiten