Merve Ozturk
Merve Ozturk Lifestyle 8 nov 2020

Altijd al willen weten: dít is dus het grote verschil tussen satijn en zijde

Satijn en zijde – deze twee stoffen lijken enorm veel op elkaar en worden daarom ook vaak door elkaar gehaald. Toch zit er degelijk veel verschil tussen deze stoffen. Om het in één keer uit de wereld te helpen, leggen we je vandaag uit wat nou het grote verschil is.

Eén ding hebben ze gemeen: ze zien er beide enorm luxueus uit en je slaapt sowieso als een roosje in een satijnen of zijde beddengoed.

Dit is het verschil tussen satijn en zijde

Ondanks hun vergelijkbare uiterlijk is het grootste verschil dat satijn een weeftechniek is en geen natuurlijke grondstof, terwijl zijde een natuurlijke vezelstof is. Je kunt het verschil duidelijk zien: zijde is glanzend aan beide kanten, satijn is aan één kant glanzend. Aan de andere kant heeft satijn een matte afwerking.

Kenmerken van zijde

Zijde is één van de oudste stoffen die 12.000 jaar geleden in China werd uitgevonden. Het is luxer dan satijn, en daardoor ook duurder. Dit komt door de kwaliteit van de vezels die worden gebruikt om de stof te maken. Zijde wordt namelijk gemaakt van de cocons van zijderupsen. De vezels worden van de cocons afgewikkeld, tot draden gemaakt en worden vervolgens tot stof geweven.

Het produceren van zijde is een lang en moeizaam proces, maar omdat het wordt gemaakt van een natuurlijk eiwit door de zijderupsen, is het sterk en duurzaam. Zijde was ooit een zeer exclusieve stof, nu wordt het vooral veel gebruikt voor luxe items zoals sjaals, jurken en beddengoed.

Kenmerken van satijn

Satijn is een weeftechniek, en kan dus gemaakt worden van verschillende soorten vezels – zowel natuurlijke, synthetische als dierlijke vezels. Denk bijvoorbeeld aan zijde, katoen, nylon, polyester, rayon, acetaat, viscose, wol en nog veel meer andere vezels.

Afhankelijk van het type stof dat wordt gebruikt, stijgt de kwaliteit en de prijs. Satijn is in tegenstelling tot zijde goedkoper en bestaat sinds de middeleeuwen. Ook is het zo dat satijn chemisch gereinigd wordt, en dus met de tijd kan vervagen. Zijde kun je met de hand wassen en blijft daardoor langer in vorm.

Meer lezen over beddengoed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Whaleys BradfordDe Nachtwacht

Reageer op artikel:
Altijd al willen weten: dít is dus het grote verschil tussen satijn en zijde
Sluiten