Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 25 jun 2019

4 tips om verhuizen met huisdieren minder stressvol te maken (voor jou én je huisdier)

Verhuizen is niet alleen stressvol voor jou – ook je huisdieren kunnen hier heel veel last van hebben. Als je huisdieren hebt, geeft dat meteen een extra stressfactor aan het verhuizen. Met deze 7 tips zorg je ervoor dat verhuizen met huisdieren zowel voor jou als je huisdier een stuk aangenamer wordt.

1. Voor het verhuizen: check of jouw nieuwe huis pet proof is

Kan jouw binnenkat in het nieuwe huis gemakkelijk ontsnappen? Of zitten er gaten in het hek om de tuin waardoor een hond zich gemakkelijk kan wurmen? Het is verstandig om jouw nieuwe stek een aantal keer goed te checken om zeker te weten dat jouw huisdieren niet kunnen ontsnappen. Mochten er problemen zijn, dan kan je die nog zo snel mogelijk oplossen.

2. Vraag iemand om op jouw huisdieren te passen op je verhuisdag

De dag dat je gaat verhuizen is eindelijk aangekomen. De deur zal vandaag de hele dag open staan – de ideale mogelijkheid voor jouw gestresste kat om weg te sneaken. Dat wil je natuurlijk niet! Daarom is het een goed idee om jouw huisdieren op de dag dat je gaat verhuizen naar een pet sitter te brengen. Misschien willen de buren een dagje helpen, of wil je kleine nichtje een dag op de kat passen.

3. Zorg in het nieuwe huis voor een veilige ruimte voor je huisdieren

Vooral katten hebben baat bij een safe room. Katten hechten namelijk veel waarde aan hun eigen territorium. Wanneer je katten in één klap in een volledig nieuw huis zet, kan een kat in de stress schieten. Katten kunnen zichzelf uit angst verstoppen, maar ook juist hard gaan miauwen of zelfs agressief worden. Voordat je een kat aan het hele huis laat wennen, is het daarom verstandig om de eerste paar uren, dagen of zelfs weken aan één kamer te laten wennen.

Zorg ervoor dat de ruimte niet te groot is en dat de favoriete speeltjes van je kat aanwezig zijn. Pak de spullen van je kat daarom ook het eerste uit. Zorg uiteraard ook voor eten, drinken, de krabpaal en de kattenbak. Dat maakt het wennen een stuk gemakkelijker, omdat je kat aan een veel kleinere ruimte hoef te wennen.

Hoe lang je je kat aan deze ruimte moet laten wennen, dat ligt helemaal aan het gedrag van de kat. Is de kat snel rustig? Dan is het tijd om de rest van het huis te leren kennen.

4. Verken de buurt met je huisdieren

Een nieuwe buurt betekent nieuwe geluiden. Misschien is je nieuwe huis dichter bij een treinstation of een basisschool. Deze nieuwe geluiden kunnen ervoor zorgen dat jouw huisdier sneller in de stress schiet. Loop daarom meteen nadat je verhuisd bent een rondje met de hond, en neem de tijd om je hond aan de geluiden en de nieuwe buurt te laten wennen.

Ook is het belangrijk om kennis te maken met de buren. Vooral honden weten dat meteen dat de buren goede mensen zijn, en dat ze niet in de bescherm-modus hoeven te schieten wanneer de buurman langs het huis loopt.

Meer handige tips over verhuizen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

apartmenttherapy

Reageer op artikel:
4 tips om verhuizen met huisdieren minder stressvol te maken (voor jou én je huisdier)
Sluiten