Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 2 jun 2020

4 dingen die je nooit zomaar mag doen met restjes verf

Het verven van elk willekeurig iets kan je interieur een flinke opleving geven. Of je nou je handen uit de mouwen steekt en een oude kast een nieuw kleurtje geeft, of gaat voor dé trendkleur van het jaar op de muur. Daarnaast is verven niet het moeilijkste DIY project ooit, iedereen kan het. Maar ondanks dat het zo gemakkelijk is, zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe moet je verf bewaren bijvoorbeeld? Wij zetten de tips voor je op een rijtje.

1. Verf weggooien

Je bent helemaal klaar met een project, maar hebt nog wel een half blik verf over. En nu? Weggooien? Als de verf nog vloeibaar is, dan mag je het nooit zomaar in de kliko gooien. Veel verf is namelijk giftig, en daardoor slecht voor het milieu. Daarom zijn er regels hoe we de verf het beste wegdoen.

Lees ook: Let’s talk about paint: dit zijn dé do’s en don’ts voor het verven van meubels

Als de verf nog vloeibaar is, dan hoort het bij het KCA (Klein Chemisch Afval) Dit afval kan je afgeven bij een Milieustraat bij jou in de buurt. Is de verf helemaal ingedroogd? Dan mag het blik wél bij het restafval.

2. De verf door de gootsteen spoelen

We hopen dat je dit sowieso niet van plan was, maar we vermelden het toch nog maar even: spoel restjes verf nooit door de gootsteen of het toilet. Dit kan zorgen voor verstoppingen, vlekken in de wasbak, en niet te vergeten is het ontzettend slecht voor het milieu. Nooit doen dus.

Lees ook: Je huis verven met dure verf, is dat het waard?

3. Te koud of te warm verf bewaren

Wat doe je met verf als je klaar bent met een project, maar de verf niet weg wil gooien omdat het bij een ander DIY project nog wel eens van pas kan komen? Veel mensen bewaren verf in de schuur, maar eigenlijk is dat niet ideaal.

  • Te koud: er komen klonten in de verf.
  • Te warm: de verf zal uitdrogen
  • Te vochtig: de blikken gaan roesten, waardoor de je blikken niet meer open krijgt.

Het beste kan je verf bewaren op een plek waar het een constante kamertemperatuur is. Daarnaast is het ook leuk om de verf in speciale glazen potten over te schenken, zodat het blik niet kan gaan roesten. Ziet er meteen extra tof uit, want je ziet precies welke kleuren je nog hebt.

4. De vloer verven met normale verf

Er zijn verschillende – fantastische – manieren om je vloer een upgrade te geven. Stencils, patronen, een whitewash effect, noem het maar op. Maar houd in je achterhoofd dat normale verf hier niet voor geschikt is.

Ook lezen: Hét stappenplan voor het verven van een houten vloer

Waarom? Normale verf is er niet persé voor gemaakt om aangeraakt te worden. Denk maar eens na, hoe vaak zit je met je vingers aan de muur? De vloer wordt veel intensiever gebruikt, omdat er continu op gelopen wordt. Dus tenzij je Spider-Man bent en wél op de muren loopt, raden we aan om voor het verven van de vloer speciale vloerverf te gebruiken. Ook deze is te koop in talloze mooie kleuren, dus dit hoeft geen enkel probleem te zijn.

Meer lezen over verf?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 dingen die je nooit zomaar mag doen met restjes verf
Sluiten