Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 13 jan 2021

Van A tot Z een nieuw huis: handige tips voor de verbouwing voorbereiden

In de rubriek ‘Van A tot Z een nieuw huis’ gaan we gedetailleerd in op alles wat komt kijken bij het kopen van een nieuw huis. Er valt veel te regelen, waardoor je het overzicht wel eens kan kwijtraken. Juist dan wijst Roomed’s nieuwe rubriek je de weg. Deze week gaan we dieper in op verbouwing voorbereiden.

Nu je de sleutels hebt is het huis officieel van jou. Als je geluk hebt verkeert het huis in goede staat, en anders moet je je voorbereiden op een flinke verbouwing. Daarom delen we vandaag de ultieme tips om een verbouwing voor te bereiden.

Op deze manieren kan je een verbouwing voorbereiden

Schrijf wensen op en maak keuzes

Door een verbouwing voor te bereiden zorg je ervoor dat geen wensen en plannen over het hoofd worden gezien. Begin door al je wensen op papier te zetten. Schrijf op wat je allemaal wilt verbouwen of renoveren en maak een schatting van de te maken kosten.

Vervolgens is het belangrijk om knopen door te hakken en bepaalde keuzes te maken. Welke materialen wil je gebruiken, en heb je daar genoeg budget voor? Als je bijvoorbeeld een nieuwe keuken wilt, kan je kijken welke soorten er binnen jouw budget vallen.

Ga je voor een keukenblad van natuursteen of wordt het toch kunststof? De prijzen lopen namelijk erg uiteen.

Sorteer al je wensen nu op prioriteit en logica. Het is veel slimmer om van boven naar beneden te werken, zo hoef je niet telkens opnieuw schoon te maken.

Maak een planning

Het kan zijn dat je huis een flinke opknapbeurt nodig heeft, dit weet je dan uiteraard nog voordat je het huis koopt en kan je rekening houden met alle kosten die erbij komen kijken. Hoeft er niet zo veel te gebeuren? Dan kan je er ook voor kiezen om de verbouwing stap voor stap te voltooien.

Het voordeel van alles in een keer renoveren is uiteraard dat alles ook gelijk klaar is en dat je er niet meer naar om hoeft te kijken. Als je het huis stap voor stap gaat verbouwen duurt het allemaal wat langer maar zit je financieel misschien wel beter – waardoor bepaalde wensen realistischer worden.

Kortom: maak een planning, bepaal wat prioriteit heeft en hoe je financieel zit. Wil je alles in een keer of mag het wel wat langer duren?

Voorbereidingen in huis

Voordat er klussers in huis komen om te boel om te toveren kan je zelf aan de slag gaan om het huis voor te bereiden. Ga je de muren laten doen? Dan dien je de radiator te verwijderen.

Op Slimster.nl lazen we dat je dit doet door de stekker van de ketel uit het stopcontact te trekken en het verwarmingssysteem leeg te laten lopen.

Vervolgens kun je de aan- en afvoerleidingen losdraaien en ‘m losschroeven van de muur. Dop de leiding af, en bevestig weer nadat je muren klaar zijn. Als je een vakman hebt ingeschakeld voor je muren kan hij ook de radiator verwijderen en opnieuw bevestigen.

De keuken demonteren
Als je een nieuwe keuken wilt dien je eerst de oude keuken te demonteren. Let er op dat de stroom-, gas- en waterleidingen afgesloten zijn. Haal al je keukenapparatuur weg, verwijder vervolgens voorzichtig de keukendeurtjes, keukenkasten en je aanrechtblad en klaar ben je.

De badkamer slopen
Ook kan je de badkamer slopen om je verbouwing te gaan voorbereiden. Je kan er ook voor kiezen om dit over te laten aan een vakman, omdat er eenvoudig een lekkage kan ontstaan. Doe je het toch zelf? Sluit dan de waterleiding af en begin met het verwijderen van de douche of bad. Demonteer ook direct de kraan.

Behang verwijderen
Moet je ook al het behang verwijderen? We schreven eerder dit artikel waarin we stap voor stap uitleggen hoe je dat doet. Vaak is dit geen lastige klus, al helemaal niet als je het vergelijkt met het demonteren van de keuken en het slopen van de badkamer.

Lees ook: Behanglijm verwijderen is lastig. Wij helpen met deze tips

Meer tips voor de verbouwing

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

SlimsterWoonfonds

Reageer op artikel:
Van A tot Z een nieuw huis: handige tips voor de verbouwing voorbereiden
Sluiten