Jaime Andreas
Jaime Andreas | LinkedIn Tips 23 jul 2020

Met dit stappenplan overleef je gegarandeerd de verbouwing van jouw huis

Een renovatie of verbouwing van je huis kan flink hectisch zijn. Daarom is het prettig een goed verbouwing stappenplan te hebben zodat je beter voorbereid bent op onvoorziene en lastige situaties. Zo loopt die verbouwing veel soepeler en kun je binnen de kortste keren wonen in je vernieuwde huis.

Geen enkele verbouwing gaat makkelijk en het wonen in je huis zal tijdelijk ongemakkelijk zijn terwijl het verbouwen bezig is. Toch moet je er maar het beste van maken en dat kan met een verbouwing stappenplan.

Verbouwing? Stappenplan van A tot Z

> Lees ook: 6 gouden tips voor het verbouwen van je badkamer (volgens een expert)

1. Bereid je goed voor

Verbouwingen van een huis leiden vaak tot ongemakken. Bepaalde delen van je huis kun je niet of minder makkelijk gebruiken, bouwlieden lopen in de weg en je huis voelt hectisch. Dit is vervelend, maar helaas hoort het erbij. Je kunt je dus maar beter goed voorbereiden.

Maak de ruimte in je huis die niet verbouwd wordt bijvoorbeeld extra comfortabel en gezellig zodat je het niet erg vindt om hier veel tijd te spenderen. Heb je een keukenverbouwing? Zorg dan van tevoren al voor ander soort kookgerij en een plek om de afwas te doen.

2. Zorg voor een goede organisatie

Maak voor jezelf een duidelijk overzicht wanneer welke dingen in huis gaan gebeuren. Een verbouwing kan door omstandigheden altijd uitlopen, maar toch is het fijn om te weten wat plannen zijn en wanneer alles ongeveer klaar is.

Bespreek dit met de mensen die de verbouwing doen en houd daarnaast een map bij met belangrijke telefoonnummers, offertes en contactinformatie.

3. Houd je aan je planning

Ja, een verbouwing kan altijd uitlopen, maar met een strakke planning kun je dit grotendeels voorkomen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je op tijd dingen koopt en bestelt die voor de verbouwing nodig zijn zodat dit niet nog hoeft te komen wanneer de verbouwing al is begonnen.

Het is ook fijn als de kinderen eventueel van huis zijn zodat ze niet in de weg lopen en dat je geen grootste uitjes op de planning hebt staan waardoor je weg moet tijdens de verbouwing.

4. Geef dingen uit handen

Wij snappen heel goed dat je geld wilt besparen door veel klussen zelf te doen. Toch brengt dit een hoop stress met zich mee en kun je het vaak niet zo goed doen als een professional.

Zet je trots aan de kant en erken dat iemand anders sommige dingen beter en netter voor je kan doen. Schakel hulp van familie en vrienden in die langer en sterker zijn om de zwaardere klussen op te pakken als je dit niet aankan.

5. Maak snelle en goede beslissingen

Het kiezen van spullen en kleuren in je interieur is altijd lastig, maar voor de verbouwing is het echt tijd om snelle en goede beslissingen te maken. Heb vertrouwen in de keuzes die je maakt. Lang wachten met beslissen, zorgt uiteindelijk alleen maar voor meer twijfel en ellende.

Voelt iets niet goed? Dan moet je dat niet doen. Wil je een heftig kleurtje op de muur gewoon proberen? Ga er dan gewoon voor en twijfel niet.

6. Geef mensen de ruimte

Loop mensen die voor jou aan je huis bezig zijn niet voor de voeten. Natuurlijk kun je ze gedag zeggen en eventueel een kopje koffie brengen, maar het is ook voor hun fijn als ze gewoon door kunnen werken zonder problemen.

Als je er teveel bovenop zit, kan dat zorgen voor irritaties bij beide partijen. Heb er vertrouwen in dat ze hun werk goed doen. Aan het einde van de dag kun je eventueel met ze bespreken wat ze hebben gedaan en wat er nog moet gebeuren.

7. Onverwachte gebeurtenissen horen erbij

Het is lastig om de controle los te laten, maar sommige dingen tijdens een verbouwing kun je gewoon niet beïnvloeden. Er kan helaas altijd wat fout gaan en dat is de fout van niemand. Wat je wel kunt doen is vertrouwen hebben in jezelf en de mensen die je helpen bij de verbouwing.

Klaar met verbouwen en nu je huis inrichten?

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Met dit stappenplan overleef je gegarandeerd de verbouwing van jouw huis
Sluiten