Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Wooninspiratie 26 sep 2018

Heb je (veel) huisgenoten? Dan moet je deze items hebben

Vroeger was het o zo makkelijk: na je studie kreeg je een baan en een hypotheek om een huis te kopen. Je ging van de grote stad naar een schattig dorpje, waar je hond en kind rustig konden opgroeien en klaar was Kees. Helaas liggen de vaste contracten niet meer voor het oprapen (understatement) en zeker als je in de stad wilt blijven wonen, kun je er écht niet meer vanuit gaan dat je die twaalf huisgenoten na vier jaar gewoon lekker kunt ditchen.

Nu kan samenwonen met huisgenoten hartstikke leuk zijn: je bent zelden alleen als je dat niet wilt zijn, en als je het een beetje slim speelt, hoef je bijna nooit te koken. Maar de rondslingerende bierflesjes en haren in het doucheputje kunnen ook een bron van ergernis zijn. Kortom: wonen met huisgenoten is een uitdaging – maar die wordt wel net een stukje makkelijker als je deze dingen aanschaft. Neem dat maar aan van iemand met twaalf huisgenoten.

Deze items moet je hebben als je huisgenoten hebt

Een deurmat

Spreekt voor zich, toch? Onmisbaar in elk huis, maar al helemaal als er elke tien minuten iemand binnenkomt.

Een mooi ladekastje om post te sorteren

Natuurlijk voelt het wel lekker huiselijk om de stapel post gewoon op tafel te gooien, maar het is wat minder gezellig als je huisgenoot dan net een brief van de Belastingdienst mist waar iemand per ongeluk een vieze theedoek op had laten liggen. Er zijn heel veel stijlvolle items voor het sorteren van post, dus schaf die dan ook aan.

Kastjes voor alle andere dingen

Wat dacht je van planken met bakjes waar iedereen z’n eigen shampoo in kan doen? Dat voorkomt – als het goed is – dat iedereen die in de douche laat staan. Echt, opbergplekken zijn zwaar onderschat in bijna elke situatie.

Een whiteboard voor een schoonmaakrooster 

De hygiëne in een huis met meerdere mensen die allemaal of heel druk, of heel lui zijn, staat of valt met een schoonmaakrooster. Er zijn allerlei tooltjes op internet die zelf een roulerend rooster maken, maar soms is het net zo handig om een soort familiekalender aan te schaffen en er zelf een kwartiertje aan te besteden. Hang er wat leuke unicorn-stickers naast voor taken die af zijn, en niemand vergeet nog met de stofzuiger in de weer te gaan.

Pannen met anti-aanbaklaag

Want we hebben allemaal die ene huisgenoot die niet kan koken.

Heel veel verlengsnoeren

Zitten jullie met meerdere mensen te werken aan de keukentafel, of moet iedereen gewoon ineens z’n telefoon opladen? Grote kans dat de stopcontacten in de muur al in beslag worden genomen door koffiezetapparaten, koelkasten en de tv, dus dan komen verlengsnoeren goed van pas. Zorg er wel voor dat niemand ze per ongeluk ‘s avonds uitzet als de stekker van een koelkast er ook in zit (been there, done that).

Een boodschappenlijstje om aan te vinken

Ik kan allang niet meer op handen én voeten tellen hoe vaak onze kat miauwend door het huis heeft gelopen omdat het eten op was en niemand zich daar bewust van was. Dus als je iets geeft om je het welzijn van je huisdieren en je persoonlijke hygiëne (iets met wc-papier), is het best handig om een lijstje in de woonkamer te hebben hangen waar mensen dingen op kunnen schrijven. O, en zorg ook even dat je daar vervolgens regelmatig op kijkt.

Een minikoelkast in je eigen slaapkamer

Je vertrouwt je huisgenoten misschien wel genoeg om je groenten in de gezamenlijke koelkast te leggen, maar hé, die avocado’s en biertjes zijn écht van jou.

Een luchtreiniger

Hoe hygiënisch jullie allemaal ook zijn (of niet), uiteindelijk is het nooit heel fijn voor de lucht in je huis om met meerdere mensen op een relatief klein oppervlak te wonen.  Zeker studentenhuizen missen regelmatig goede ventilatie. Een luchtreiniger is voor ieder huis een goede overweging, maar zeker met veel huisgenoten.

Magneten op de vaatwasser

In een studentenhuis heb je misschien niet eens een vaatwasser, maar als je die wel hebt, is het goed om een manier te bedenken om aan te duiden of de inhoud vies of schoon is. Anders draait ‘ie meerdere keren met dezelfde schone borden erin, en blijft de vieze vaat zich ondertussen opstapelen op het aanrecht.

Een letterbord

Wil je een passief-agressieve boodschap achterlaten (‘dankjewel dat je mij ook hebt uitgenodigd voor je feestje vannacht’) of je huisgenoten gewoon écht een fijne dag wensen? Een letterbord is dan misschien geen must, maar wel gewoon heel leuk.

Een noise cancelling koptelefoon

Voor alle karaokefeestjes, avonden waarop je huisgenoten Temptation Island kijken en momenten dat je even geen deel wilt zijn van net iets te intieme geluiden. You’re welcome.

Meer tips voor samenwonen met huisgenoten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heb je (veel) huisgenoten? Dan moet je deze items hebben
Sluiten