Kamerplanten vraag: waarom zijn variegated planten zo duur?

Variegated planten zijn prachtig en een keer iets heel anders dan andere ‘gewone’ kamerplanten. Toch zijn deze bijzondere planten vaak erg duur en waarom eigenlijk? Wij leggen je er in dit artikel alles over uit.

Wat zijn variegated planten eigenlijk?

Een variegated plant is een plant met verschillende kleurzones op de bladeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben maar vaak kijken ze naar een mutatie die een ongelijke verdeling van chlorofyl (wat de bladeren hun groene kleur geven) in het blad veroorzaakt.

Dit is een natuurlijk effect op planten en je kan het eigenlijk zien als een soort albino-plant: het is uniek, gemaakt door de natuur en het uit zich in witte vlekken.

Dit hoeven trouwens niet altijd vlekken te zijn maar kunnen ook strepen, stippen of andere vormen aannemen.

Variegated planten hebben dus niet zoveel chlorofyl als ‘normale’ planten. Als ze niet genoeg licht krijgen kunnen ze hierdoor moeilijker goeien dan andere soorten. Dit komt omdat de bladeren dus minder oppervlakte hebben om te fotosynthetiseren.

Bijzondere kamerplanten die we nu in huis willen hebben staan


Alleen het groene deel van het blad kan namelijk veel licht opvangen. Dit is inprincipe geen probleem maar zorgt er veel voor dat ze iets meer verzorging nodig hebben.

Een zeldzame plant

Een reden voor de prijs van deze plant is zijn zeldzaamheid. Er zijn er in de natuur niet heel veel van en dat heeft verschillende redenen.

Als eerst is de plant, zoals we net al zeiden, moeilijker om in leven te houden. Vooral bij de transport van variegated planten gaat het vaak mis: ze hebben al moeite met overleven in het wild en hebben het dus al helemaal zwaar tijdens een lange reis.

Het kost veel tijd (en geld) om een variegated plant te kweken en het een plant die langzaam groeit (mede door de ongelijke verdelen van chlorofyl). Je kan de hoeveelheid licht niet zomaar verhogen doordat de witte delen van de bladeren makkelijk kunnen verbranden.

Maar er zijn ook vele uitzonderingen. De Tradescantia- en Spiderplanten komen vaak in een variegated vorm voor. Daarom vergeten we een beetje dat het variegated is en deze planten zullen dus ook minder prijzig zijn.

Ga dus niet alle planten met ‘variegated’ erop kopen omdat ze zeldzaam zijn en leg er ook niet automatisch een ton voor weg.

Niet alleen maar zeldzaam

Toch is de de zeldzaamheid van de plant niet de volledige reden voor de dure prijs van de plant. Het zit hem namelijk vooral in de vraag en het aanbod van de plant.

Goede vraag: gaan goedkope kamerplanten sneller dood dan dure kamerplanten?


Als veel mensen zo’n plant willen kan de verkoper gaan spelen met de prijs. Wanneer er mensen zijn die er veel geld voor wíllen neerleggen dan zal dat ook de uiteindelijke prijs worden. Uiteindelijk gaat het dus ook heel erg om de populariteit van de plant die hem erg duur maakt.

Populaire variegated plant

De meest populaire variegated plant is toch wel de variegated Monstera. Deze is nog (redelijk) betaalbaar en goed te verzorgen. Je kan er waarschijnlijk voor €100,00 eentje scoren maar betaal ook echt niet meer dan dit, tenzij hij echt heel groot is. Voor stekjes is de gemiddelde prijs €40.

5 (veel te) dure vazen die je nu stiekem écht wel wilt hebben

Variegated planten prijs
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PlanethouseplantBloomsprouts

Reageer op artikel:
Kamerplanten vraag: waarom zijn variegated planten zo duur?
Sluiten