Renée Leeuw
Renée Leeuw Boek 30 maart 2016

Van peperduur naar betaalbaar: het boek van David Bowie

“Books aren’t made to furnish, but there is nothing else that so beautifully furnishes a house.” Henry Ward Beecker heeft gelijk, vinden wij. Daarom presenteren we samen met MENDO – candy store for book aficionados – om de week een boek dat jou en je interieur kleur en inspiratie geeft.

Boeken? Wie koopt er tegenwoordig nou nog boeken? Nou.. lees dit!

In september vorig jaar presenteerde uitgever Taschen een boek met de titel Mick Rock David Bowie. Het boek was een collector’s edition, zo’n groot formaat in gelimiteerde en gesigneerde oplage – het type boeken waar Taschen furore mee heeft gemaakt. Het boek richtte zich op één specifiek jaar in het leven van Bowie: het jaar 1972, waarin de Britse popartiest zijn befaamde album Ziggy Stardust uitbracht. Om die reden was de oplage vastgesteld op 1972 exemplaren.

Het boek werd goed ontvangen, maar vanwege het specifieke karakter vond het toch met name zijn weg naar de ware fans. Want zeg nou zelf, een boek over één album met een prijskaartje van 500 euro.. dan moet je toch wel een liefhebber zijn. Maar, zoals gezegd, de verkoop liep gestaag en als gevolg daarvan verhoogde uitgever Taschen de prijs op 1 januari naar 750 euro.

Op 10 januari overleed David Bowie. Wat er toen gebeurde was best een beetje schokkend. Taschen verhoogde à la minute de prijs van het boek naar 2000 euro en enkele uren later naar 3500 euro. Daar trapt toch niemand in zou je denken? Wel dus. Iedereen wilde het boek hebben. Iedereen was (plotseling?) Bowie-fan. En het boek raakte – diezelfde dag nog – volledig uitverkocht.

Tja, neemt niet weg dat Mick Rock David Bowie een prachtig boek is. En we zijn daarom ook blij dat Taschen in maart de reguliere editie op de markt heeft gebracht. Het is een kleinere uitgave van het origineel met eveneens een veel kleiner prijsje: 60 euro. Echt de moeite waard, voor liefhebbers van mooie boeken en liefhebbers van Bowie. Je koopt ‘m hier.

Overigens is de expositie Bowie is nog tot 10 april in het Groninger Museum te zien. Roomed’s Renée neemt daar volgende week een kijkje en zal ook meteen een city guide van Groningen maken, dus stay tuned!

mendo.nl

Reageer op artikel:
Van peperduur naar betaalbaar: het boek van David Bowie
Sluiten