Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 30 dec 2018

Vaatwasser schoonmaken: met deze tips krijg je ‘m brandschoon

Naast het schoonmaken van de vaat, zal je de vaatwasser eens in de zoveel tijd ook even moeten schoonmaken. Want met een verkalkte of vieze vaatwasser wordt de vaat niet schoon. Gelukkig is het vrij makkelijk om je vaatwasser goed schoon te krijgen. Vooral met de hulp van onze favoriete schoonmaakmiddelen.

Baking soda en azijn werken bijna overal voor, ook voor het schoonmaken van de vaatwasser dus.

Schoonmaken met baking soda

We hebben het op Roomed al wel vaker gehad over de wonderlijke krachten van baking soda. Ook hier kan baking soda weer een handje helpen. Doe een theelepel baking soda in het bakje waar normaal gesproken het tablet in gaat. Laat de vaatwasser op het heetste programma draaien zonder vieze vaat. Na afloop zal de vaatwasser weer brandschoon zijn.

Let er wel op dat je niet meer dan 1 theelepel baking soda gebruikt. Te veel baking soda kan gaan bijten in het plastic van de vaatwasser en de rubberen randjes.

Schoonmaken met schoonmaakazijn

Je kan de vaatwasser ook schoonmaken door een flinke scheut schoonmaakazijn op de onderkant van de vaatwasser te doen. Draai vervolgens de lege vaatwasser op de hoogste temperatuur. Voilà, je vaatwasser is weer spic en span.

Vieze geurtjes verwijderen

Als er uit je vaatwasser allerlei vieze geurtjes komen nadat je ‘m hebt schoongemaakt, dan kan het zijn dat er een ander probleem is. Een probleem dat heel gemakkelijk op te lossen is gelukkig. Druppel wat citroendruppels over de vieze vaat heen en zet de vaatwasser aan. Het kan zijn dat je dit nog een keer moet herhalen.

Wil de hardnekkige geur nog steeds niet verdwijnen? Dan kan je schijfjes citroen in het bestekbakje doen én een scheut schoonmaakazijn op de bodem doen. Laat de vaatwasser op het intensiefste programma draaien en dan moeten de vieze geurtjes wel verdwijnen.

Spaar je vaat op

Hoe vaker je een apparaat gebruikt, hoe sneller het vies wordt. Dit geldt ook voor de vaatwasser. Vaak wordt deze aangezet als hij nog niet helemaal vol is. Je kan beter wat vaat opsparen en in één keer een hele hoop afwassen.

Doe de vaatwasser ook niet te vol, het kan dan zijn dat de sproei-armen niet meer goed kunnen draaien en er schade ontstaat. Daarnaast bespaar je zo ook een hoop water, omdat de vaatwasser minder vaak hoeft te draaien.

Voorkom een verstopte vaatwasser

Spoel de vieze vaat af voordat je het in de vaatwasser stopt. Dat lijkt een beetje dubbelop, maar het vuil dat nog op de borden ligt verzameld zich in het filter. Deze aangekoekte etensresten kunnen een verstopte vaatwasser veroorzaken. Zorg er dus voor dat je van tevoren het vuil van de borden afveegt of afspoelt.

Verwijder bij een verstopte vaatwasser altijd het filter en maak deze goed schoon. Doe er vervolgens een beetje schoonmaakazijn in en laat de vaatwasser, je raadt het al, leeg draaien op een intensief programma.

Verwijder kalkaanslag

Vaak vormt kalkaanslag zich op de sproei-armen, waardoor de vaat niet meer goed schoon wordt. De kalkaanslag zorgt ervoor dat het water zich niet meer goed kan verspreiden.

Maak de sproei-armen los en maak ze schoon in een sopje van schoonmaakazijn, citroensap en water. Hierna kunnen ze weer terug de vaatwasser in en wordt de vaat weer goed schoon.

Meer schoonmaak tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vaatwasser schoonmaken: met deze tips krijg je ‘m brandschoon
Sluiten