Frederique Rekers
Frederique Rekers Tips 9 jun 2021

Zo weet je wat tweedehands meubels écht waard zijn

Tweedehands meubels zijn een perfecte toevoeging aan je interieur. Of je het nu koopt omdat je houdt van de prijs of omdat je houdt van de stijl, het is in beide gevallen een goede optie om te overwegen.

Soms kan het lastig zijn om de échte waarde van zo’n product in te schatten. Wij vertellen hoe je dit het beste kunt doen.

Tweedehands meubels

De echte prijs van zo’n meubel kan soms lastig te bepalen zijn. Gelukkig zijn er een paar simpele trucs om jou daarbij te helpen. Dit is namelijk makkelijker dan je denkt.

Hoe shop je online als een pro? Zó bemachtig je de mooiste tweedehands meubels

De waarde van tweedehands meubels: bekijk de staat

Als eerst kan je natuurlijk kijken naar wat voor product het is. Is het een volledige bank set of een kleine mini klok? Op basis hiervan zit je waarschijnlijk al wel in een bepaalde prijscategorie.

Daarna kan je kijken naar hoe het meubel eruit ziet en hoeveel beschadigingen het heeft. Houd rekening met alle gebreken, scheuren en vlekken. Neem dit mee in het bepalen van de waarde.

Het huis van Jolanda in Wassenaar bestaat voor 90% uit tweedehands items

Vergelijk waardes

Je kan jouw gevonden meubel vergelijken met andere modellen die erop lijken. Kijk naar voor hoeveel een item in het verleden is verkocht. Dit kan een goede indicatie geven van wat het nu nog waard kan zijn.

Onthoud hierbij goed: een oud item betekent niet altijd waardevol. Als een item simpelweg weinig vraag heeft zal het ook niet veel waard zijn.

Check de zeldzaamheid van een tweedehands meubel

Kijk eerder naar de zeldzaamheid van het product. Een product dat bijna nergens te krijgen is zal meer waard zijn. Het komt vaak voor dat zelfs een beschadigd meubel nog steeds erg veel waard is.

Als je niet zeker weet of het zeldzaam is of niet kan je altijd nog contact opnemen met een expert.

Helemaal groen: shop tweedehands planten in een plantenasiel

Gerestaureerd of hersteld

Professionele restauratie kan echt waarde toevoegen aan een zeldzaam, antiek product. ‘Amateurreparaties’ daarentegen hebben vaak een negatieve invloed op de waarde.

Als er lijm zichtbaar is op het tweedehands meubel, je scheuren makkelijk kunt zien of afgebroken stukjes duidelijk zijn weggeschuurd zal dit de waarde naar beneden halen. Dit hangt ook weer af van de grootte van de reparatie.

Vintage items verkopen op Instagram? Zorg dan dat je deze fouten niet maakt

Raadpleeg een expert

Experts weten het natuurlijk (bijna) altijd zeker. Als je een product hebt waarvan je het zelf niet kan inschatten of waarvan je het zeker wilt weten kan je dus een expert inschakelen. Ze zullen in overleg gaan met andere experts om de waarde te bepalen.

Trucje

Geloof het of niet maar er zijn trucjes om de waarde van een tweedehands meubel te bepalen. Je trekt eerst tussen de 20% en 30% af van de nieuwprijs. Trek verder dan per jaar dat het meubelstuk oud is, 5% of 10% van de vraagprijs af.

Meubels verliezen namelijk waarde als ze ouder worden, tenzij het antiek is. Dit trucje is natuurlijk maar een indicatie en zal er soms naast zitten.

6 fouten die iedereen wel eens maakt tijdens het tweedehands shoppen

Tweedehands meubels
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Catawiki

Reageer op artikel:
Zo weet je wat tweedehands meubels écht waard zijn
Sluiten