Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 22 jun 2020

Op zoek naar tweedehands meubels? Let op déze dingen in de kringloop

Het kopen van tweedehands meubels is een leuke bezigheid. Wij kunnen het iedereen aanraden, want het is namelijk dé manier om een uniek meubelstuk in huis te halen. Bij het kopen van tweedehands meubels moet je rekening houden met een aantal aspecten: de staat van het meubel, eventuele opknapbeurten en natuurlijk het bieden. Om je een handje te helpen bij het uitzoeken van vintage meubels geven wij een aantal tips.

Tweedehands meubels kopen? Hier moet je op letten

1. Weet afmetingen of neem een plattegrond mee

We beginnen met een makkelijke en voor de hand liggende tip: meet alles in je huis goed op! Misschien vind je bij de tweedehands winkel een prachtige servieskast, die niet in keuken past, maar die je wel goed kunt gebruiken in de hal of slaapkamer. Hiermee geef je de ruimte meteen een bijzondere look.

2. Bekijk het meubel goed en test het uit

Hoewel je er in een ‘normale’ winkel meestal wel van uit kunt gaan dat het betreffende meubelstuk geen beschadigingen en mankementen heeft, moet je daar in een tweedehands shop juist goed op letten. Open de lades en deuren van de tweedehands meubels en controleer of ze soepel opengaan. Bij een bank of stoel kun je het beste de onderkant even checken om te testen of de veren nog helemaal intact zijn en of ‘ie nog lekker zit natuurlijk.

Heeft het meubel toch een mankement? Beslis dan of je het zelf kan repareren. Heb je twee linkerhanden en moet je er waarschijnlijk iemand voor vragen? Dan kun je dat meenemen in de prijsonderhandeling.

3. Gebruik je zintuigen!

Ten eerste moet je goed kijken of het meubel naar je zin is. Check eerst of de stof nog mooi is en of het hout niet beschadigd is. Hier kun je natuurlijk iets aan (laten) doen, dus laat het niet teveel meewegen in je beslissing.

Onze tip is dan ook: gebruik vooral je reukvermogen. Als het meubelstuk uit een huis komt waar veel werd gerookt, of waar de eigenaar met tien katten heeft gewoond, zul je dat meteen ruiken. En nare luchtjes zijn lastig om te verbloemen!

4. Een schilderbeurt verricht wonderen

Is het meubel helemaal naar je zin, maar vind je de afwerking niet mooi? Een schilderbeurt doet wonderen. Je moet er alleen wel wat tijd voor uittrekken. Wanneer de kast of tafel is bewerkt met lak, zal het een lastig karwei worden om deze laklaag er eerst af te schuren. Maar als je op deze manier een mooi meubel voor een goede prijs op de kop kunt tikken, is het enige wat je nog moet investeren je vrije weekend. Laat je in de verfspeciaalzaak goed voorlichten, wellicht heeft de medewerker nog handige tips of producten die je kunt gebruiken voor de make-over.

5. Veel meubels zijn multifunctioneel

In de eerste tip gaven we het al een beetje weg: bedenk bij jouw vondst voor welke doeleinden je het allemaal zou kunnen gebruiken. Je kunt van een mooie houten keukenkastje ook een badkamerkast maken en een vintage houten boekenkast kan ook dienen als kledingkast. Hiermee geef je de ruimte juist een unieke look.

6. Go online!

Tweedehands winkels zijn fijn, maar via bijvoorbeeld Marktplaats en Ebay zijn ook unieke meubels te vinden. Het bieden kan een beetje spannend zijn: je weet natuurlijk nooit of er meer geïnteresseerden zijn. Bied – ook al wil je het meubel héél graag – niet meteen teveel geld en wacht eerst rustig af of er meer geboden wordt. Zo ja, bied dan in kleine stapjes.

Onze ervaring is dat het ook nog weleens goed uitpakt als je de eigenaar meteen een mailtje stuurt of even belt. Bedenk eerst zelf wat je uiterste budget is en vraag de verkoper wat hij/zij er voor wil hebben. Liggen de twee bedragen bij elkaar? Ga dan alsnog nog iets onder die prijs zitten, want je moet natuurlijk ook rekening houden met eventuele reiskosten en huur van een boedelbak of grotere auto. De kans is groot dat de koop dan snel rond is!

Meer lezen over tweedehands meubels kopen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op zoek naar tweedehands meubels? Let op déze dingen in de kringloop
Sluiten