Merve Ozturk
Merve Ozturk Keuken 23 jan 2021

7 must haves items voor in de keuken, uit de Turkse keuken van mijn moeder

Wat komt er als eerste in je op als je ‘Turks eten’ hoort? Turkse pizza? Manti? Cigkofte of toch baklava? Wat het ook is, er is veel variatie en het is allemaal lekker. Misschien is het omdat ik ermee ben opgegroeid en niet anders weet, maar mijn moeder maakt de lekkerste Turkse gerechten.

Mijn persoonlijke favoriet is karniyarik – een aubergine gevuld met een mix van gebakken gehakte uien, knoflook, zwarte peper, tomaten, groene peper, peterselie en gehakt (of in het geval van mijn moeder: kip). Dit gerecht wordt vaak geserveerd met Turkse rijst (pilav).

Deze gerechten worden allemaal gemaakt met de ultieme hulpmiddelen. Of je nou Turkse gerechten kookt of niet; je hebt ongetwijfeld veel aan deze must haves uit de keuken van mijn moeder. Ik deel ze graag met je, lees je mee?

Dit zijn de must haves uit de keuken van mijn moeder

1. Houten (opschep)lepels

Wat mijn moeder ook maakt, ze gebruikt al-tijd houten lepels. Ik weet ook wel zeker dat ieder Turks gezin minimaal één houten lepel in de keuken heeft. Houten lepels beschadigen de pan namelijk niet. Daarnaast raakt het ook niet verhit (zoals bijvoorbeeld een metalen lepel) en kun je zo lang als je wil roeren.

2. Deegroller(s) & XXL snijplank

Wie de Turkse keuken kent, weet dat er heel veel deeg wordt gemaakt. Mijn moeder is er gek op – en zo dus ook ons hele gezin. Van börek met allerlei verschillende vullingen (zoals feta kaas, gehakt of spinazie), Turks brood, pasta soorten zoals manti of ‘kesme makarnasi’ tot aan baklava.

Om al deze heerlijke gerechten te bereiden gebruikt mijn moeder speciale deegrollers genaamd ‘oklava’ en ‘merdane’. Om het deeg zo groot mogelijk te maken gebruikt ze een grote snijplank, wat ook ‘hamur acma tahtasi’ wordt genoemd. Hier kan je precies zien wat ik bedoel.

3. Knoflookpers

Een andere absolute must have is een knoflookpers. Mijn moeder is gek op het kruiden en op smaak brengen van eten en gebruikt dan ook vaak knoflook.

Een knoflookpers maakt het proces van het pellen en klein snijden een stuk makkelijker. Binnen no time heb je kleine stukjes knoflook dat je direct in de pan kan gooien.

4. Güveç – aardewerk stoofpot

Güveç is een traditioneel Turks gerecht. Het is een Turkse stoofpot met vlees, vis en een hoop groente (naar smaak). Wel worden er vrijwel altijd aardappelen en wortels gebruikt.

Dit gerecht maakt mijn moeder in een aardewerk stoofpot. Alle ingrediënten worden op een laag pitje gestoofd waardoor het vlees uiteindelijk super mals is.

5. Sahan – metalen pannetje

Houd je van een omelet? Dan moet je zeker weten een sahan in huis hebben. Dit is een ei-pannetje waarin je de lekkerste eitjes maakt. Daarnaast is ‘ie ook geschikt om er lekkere sausjes in te maken.

6. Cezve – koffiepannetje

Na het eten drinken wij vaak met zijn allen nog een Turkse thee of koffie. Een cezve is een klein koffiepannetje met een lange steel waarmee één portie Turkse koffie wordt gemaakt.

In de cezve wordt water, koffie en suiker (naar wens) samengevoegd en boven een vuurtje verhit. Zodra het mengsel kookt komt het omhoog. Zet het vuur dan uit, roer het mengsel goed door en geniet van je kopje Turkse koffie!

7. Caydanlik – Theepot

Niet zo’n fan van koffie? Dan hebben we ook nog Turkse thee (een vorm van zwarte thee) dat wordt gemaakt in een Caydanlik zoals je hierboven ziet.

Dit is een dubbele theepot, de onderkant wordt gevuld met water, zodra het water kookt voeg je wat Turkse thee en water aan de bovenkant en laat je dit nog even koken. Turkse thee wordt geserveerd in traditionele tulpvormige glaasjes. Geloof me, je kan er geen genoeg van krijgen.

Meer tips voor de keuken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 must haves items voor in de keuken, uit de Turkse keuken van mijn moeder
Sluiten