Merve Ozturk
Merve Ozturk Tuin 11 sep 2020

Roomed’s plantenguide: kan ik mijn tuinplanten stekken in de herfst en winter?

Was jij niet weg te slaan uit je tuin deze zomer? En krijg je geen genoeg van je tuinplanten? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Je kunt gewoon doorgaan in de winter. Zolang houtachtige planten (zoals struiken en bomen) in rust zijn (van ongeveer december tot maart) kun je ze namelijk gemakkelijk tuinplanten stekken.

Planten die geschikt zijn voor een winterstek zijn onder andere: olijfwig, ribes, rozen, virburnum, vlier, vlinderstruik, vijg, wilde wingerd, kamperfoelie, kornoelje, kruisbes en boerenjasmijn. Het zal ongetwijfeld iets kouder zijn. Trek dus zeker een dikke trui aan, vergeet vooral je tuinhandschoenen niet en maak je klaar voor een heerlijke middag in de tuin.

Volg deze stappen om je tuinplanten te stekken in de winter

1. Wacht op een droge dag

Heb je een prachtige (kamer)plant en krijg je er geen genoeg van? Tijd om ‘m te verdubbelen. Zonder dat je een nieuwe plant hoeft te kopen. Je kunt namelijk gaan stekken. Wanneer je druk aan het stekken bent sta je natuurlijk niet te wachten op een enorme regenbui. Houdt daarom het weerbericht goed in de gaten en wacht op een droge dag om aan de slag te gaan.

2. A must: een scherpe snoeischaar

Tijdens de winterperiode zijn de tuinplanten vaak wat steviger dan in de zomerperiode. Om straks niet te worstelen met je plant en je plant niet te veel aan te tasten is het belangrijk dat je werkt met een scherpe én schone snoeischaar.

Nu je toch bezig bent met de snoeischaar: De tuin in! De ultieme guide voor planten snoeien

3. Aan de slag met de moederplant

Het allerbelangrijkste is dat je takken hebt die dit jaar zijn gevormd. Een tak die je kunt stekken is ongeveer 20 cm lang, heeft twee tot drie knoppen en ongeveer de dikte van een potlood. Knip de stek onder een knop schuin af en knip aan de bovenkant (boven een knop) recht af. Herhaal dit een aantal keer.

4. In potten zetten

Als je een mooie pot hebt uitgezocht en deze hebt gevuld met potgrond, kun je de stekken er in steken. Druk de potgrond stevig aan en plaats de pot vervolgens op een koele plek, zodat de grond niet uitdroogt.

Let op: het kan zijn dat dat het proces van wortelen langzamer gaat. Ook hier hebben we een aantal goede tips voor Stekken sneller laten wortelen: zo doe je dat

> 7 leuke plantenpotten om jouw interieur wat vrolijker te maken

You will see them grow

In het voorjaar zullen de stekken gaan uitlopen. Ze zijn dan geschikt om in de volle grond te zetten. Hier zullen ze zich verder ontwikkelen. Zowel onder als boven de grond. Vergeet niet om regelmatig water te geven en ze te beschermen tegen de hete zon.

> Hoe overleeft je tuin deze hitte? 7 tips waar je nu mee aan de slag kunt

Liever geen tuinplanten stekken, maar kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Harmonycenter

Reageer op artikel:
Roomed’s plantenguide: kan ik mijn tuinplanten stekken in de herfst en winter?
Sluiten