Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Tips 2 jun 2019

IJs gemorst op je tuinkussens? No worries, zo maak je ze weer brandschoon

Nu de lente al in volle gang is en de zomer voor de deur staat, wordt het weer de hoogste tijd om de tuinkussens schoon te maken. Een regenbuitje toen je ze vergeten bent naar binnen te halen, een klodder saus tijdens die barbecue of een wijnvlek van die warme avond buiten hangen met vrienden, je tuinkussens hebben het waarschijnlijk zwaar te verduren.

Daar is helemaal niks mis mee – de kussens zijn er immers voor gemaakt om te genieten van je tuin en het mooie weer – maar het is verstandig om tuinkussens schoon te maken en goed te verzorgen, zodat je er lang van kunt genieten. Met deze tips wordt tuinkussens schoonmaken een eitje.

Tuinkussens schoonmaken

Het ene tuinkussen is het andere niet. Zo is niet elk kussen geschikt om in de wasmachine te doen. Voordat je je tuinkussens gaat schoonmaken moet je dus altijd het label in het kussen checken.

Tuinkussens schoonmaken in de wasmachine

Als je kussen gemaakt is van materiaal dat in de wasmachine kan, dan is het een makkelijk karwei. Volg de aanwijzingen op het etiket en was het kussen in een handomdraai schoon.

Is je kussen gemaakt van polyester, acryl of vinyl dan kun je ‘m beter niet in de wasmachine stoppen. Ook tuinkussens met een waterafstotende laag zijn niet geschikt voor de wasmachine.

Tuinkussens schoonmaken met de hand

Een acryl tuinkussen schoonmaken doe je het beste met schoon water en een mild afwasmiddel. Met een spons kun je vervolgens het kussen afnemen.

Een tuinkussen van polyester of vinyl reinig je met een plastic borstel. Gebruik water en zeep en schrob het kussen schoon.

Gebruik een beschermingsspray

Om te voorkomen dat je tuinkussens erg vies worden, is het slim om een bescherminsspray te gebruiken. Je spuit de spray op het kussen voor gebruik en beschermt ‘m zo tegen vuil.

Tips bij tuinkussens schoonmaken

Wat voor kussens je ook hebt, hou rekening met onderstaande tips om je kussens zo lang mogelijk mooi te houden.

  1. Check altijd het label in je kussen om te kijken van welk materiaal het is gemaakt. Niet elk kussen is van hetzelfde materiaal gemaakt en kan dus tegen dezelfde reinigingsmiddelen.
  2. Laat je tuinkussens niet buiten liggen ‘s nachts. Ook niet als de overkapping ook open is.
  3. Zijn je kussens nog nat van het wassen? Laat ze niet buiten drogen in de zon. De kans op verkleuring is dan groter.
  4. Laat ook kussens met een beschermingslaag niet in de zon drogen. Zo kan de beschermlaag kapot gaan.
  5. Als je je tuinkussens opbergt, zorg er dan voor dat ze op een droge plek liggen.
  6. Pas op met zonnebrand en zonnebrandolie. De meeste tuinkussens kunnen hier niet tegen. Ga dus op een handdoek o.i.d. liggen

Maak je tuin summer ready

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
IJs gemorst op je tuinkussens? No worries, zo maak je ze weer brandschoon
Sluiten