Jaime Andreas
Jaime Andreas Planten en bloemen 8 mei 2020

Tuinieren voor gevorderden: deze planten moet je naast elkaar planten

Het begint steeds lekkerder weer te worden dus dan willen we graag in de tuin aan de slag. Tuinieren is heerlijk tijdverdrijf en resulteert in een tuin waar je heerlijk in kunt zitten. Wij bieden graag tips voor een nog fijnere tuin, dus dit zijn een aantal planten die je naast elkaar moet planten.

Wanneer je deze planten naast elkaar plant, zorg je er bijvoorbeeld voor dat beestjes niet van de lekkere vruchten in je moestuin eten en dat planten beter groeien. Door deze planten naast elkaar te planten zorg je ervoor dat je tuin helemaal opleeft en dat wil je toch het liefst wanneer je aan het tuinieren bent.

> Lees ook: Het is nog niet te laat! Tips voor het starten van een moestuin in juni

Plant deze planten naast elkaar

1. Kool en dille

Dille is een uitstekende metgezel voor kool en groenten in de koolfamilie zoals spruitjes en broccoli. De kool zorgt ervoor dat de dille ondersteund wordt en dille trekt wespen aan die weer schadelijke beestjes op de kool eten.

2. Kool en tomaten

Ook een goede combinatie! Tomaten zijn afstotelijk voor larve van de koolmot en dat is fijn, want deze larve kunnen grote gaten maken in een kool.

3. Mais en bonen

Een fijne combinatie van lekkere groenten. Bonen trekken nuttige insecten aan die azen op ongedierte op mais. Niet alleen dat, de plant kan ook de maisstengels gebruiken om omhoog te groeien.

4. Rozen en knoflook

In de late lente heeft knoflook prachtige witte en roze bloemetjes die perfect passen bij kleurige rozen. Maar knoflook zorgt er ook voor dat plantenluizen bij de rozen vandaan blijven.

5. Radijs en spinazie

Door radijs blijven bladmineerders weg bij de bladeren van de spinazie. De bladmineerders beschadigen de radijzen verder niet omdat deze veilig onder de grond zitten.

6. Afrikaantjes en meloenen

Afrikaantjes zorgen ervoor dat de rondwormen bij de wortels van de meloen onder controle blijven. Buiten dat zijn Afrikaantjes ook nog eens prachtige vrolijke bloemen voor in de tuin.

7. Bloemkool en kleine zinnea

De kleine zinnea heeft heerlijk zoet nectar dat lieveheersbeestjes en andere schadelijke insecten aantrekt en zo bij de bloemkolen weghoudt.

8. Komkommer en tropaeolum

Deze twee planten kun je lekker op dezelfde plek laten groeien. Tropaeolum stoot komkommerkevers af, maar trekt ook beesten als spinnen aan die op komkommerkevers jagen.

9. Paprika en ambrosia

Bladmineerders geven de voorkeur aan ambrosia en gaan zo niet op je lekkere kleurrijke paprika’s zitten.

10. Sla en hoge bloemen

Hoge bloemen zoals de kattensnor creëren de perfecte schaduw voor slakroppen om in te groeien. Daarnaast zien hoge bloemen er ook nog eens elegant en prachtig uit in je tuin.

11. Aardappel en alyssum

De alyssum heeft een heerlijke geur die je tuin de hele zomer lekker laat ruiken. Deze lekkere geur trekt nuttige insecten aan; wat weer prettig is voor ruige planten als de aardappel.

Minder tuinieren en meer weten over het onderhouden van je terras?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Goodhousekeeping

Reageer op artikel:
Tuinieren voor gevorderden: deze planten moet je naast elkaar planten
Sluiten