Frederique Rekers
Frederique Rekers Tuin 12 apr 2021

Tijd voor een likje verf? Zo knap je jouw tuinhuisje of schuur op

Als jij een tuin hebt is de kans goed aanwezig dat je hier ook een (oud) tuinhuisje of schuurtje in hebt staan. Handig voor de fietsen, gereedschap en kussens voor de tuinmeubels. Kan jouw schuur of tuinhuis wel een upgrade gebruiken? Wij vertellen je hoe je ‘m het beste opknapt.

Leuk project voor in het weekend!

Je tuinhuisje een upgrade geven

Hoe knap je een thuinhuisje op? Bij een oud/vies tuinhuisjes zijn er meerdere dingen waar je rekening mee kan houden zoals schoonmaken, verf verwijderen, verven, etc.

Verflaag verwijderen

Laten we beginnen bij de basis: waarschijnlijk is jouw tuinhuisje jaren geleden al eens geverfd (door jezelf of de oude bewoners). Misschien is er hier en daar wat verf afgebladderd of ziet het er simpelweg gewoon niet meer mooi uit.

Meer groen op straat: dít zijn de regels voor het aanleggen van een geveltuin


Tijd om de oude verf te verwijderen. Dit kan je doen met een verbrander, afbijtmiddel, verfkrabber of door gewoon te schuren. De laatste optie is het snelst, alleen hier heb je wel een schuurmachine voor nodig. Kleine stukjes kan je dan bijwerken met schuurpapier.

Verven of beitsen

Voordat je begint met verven kan je nog gaan kijken naar hoe jij je tuinhuisje wilt opknappen: verven of beitsen? Bij beitsen zie je het karakter van het hout nog terug. Beits is dus een semi transparante beschermlaag. Bij verven zie je het karakter van het hout niet meer.

Wat je kiest is puur smaak alleen bij verven heb je nog een extra grondverf nodig, wat iets meer werk is. Bij verven en beitsen kan je kiezen tussen verschillende kleuren.

Verder is het belangrijk om het weer in de gaten te houden. Kies een dag uit waarop het niet gaat regenen maar waarbij het ook niet te warm is o te koud. De perfecte temperatuur? Rond de 15 graden, ga je tuinhuisje dus in het voor- of najaar verven.

Hey ho let’s go: deze klusjes kan je in april in de tuin doen

Beginnen met verven

Ten eerste maak je de ondergrond goed schoon en ontvet je deze. Zo weet je zeker dat de verf goed hecht. Als je voor verven kiest moet je waarschijnlijk twee lagen verf aanbrengen (naast de grondverf). Grondverf is nodig zodat de verf goed blijft zitten.

Verf vervolgens jouw tuinhuisje in je favoriete kleur. Deze tuinhuis verf van de Praxis geeft je tuinhuis een hele nette look.

Tuinhuisje of schuur verder opknappen

Nu je tuinhuis is geverfd is het tijd om decoraties toe te voegen. Staat hij zielig en alleen in de hoek van je tuin? Dan is het tijd voor wat vrolijke bloemen. Bevestig hangbloemen, potjes aan de muur en bloemen naast je tuinhuis om het er allemaal leuker uit te laten zien en denk eventueel na over een schattig bankje die je ervoor kan neerzetten.

Vergeet ook niet wat lampjes op te hangen die je aan kunt doen als je ‘s avonds in je tuin zit. Zo kan je vaak genieten van jouw opgeknapte tuinhuisje.

Tuinhuisje upgraden
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Neerlandstuin

Reageer op artikel:
Tijd voor een likje verf? Zo knap je jouw tuinhuisje of schuur op
Sluiten