Je tuin winterklaar maken, zo pak je dat aan

We leven nog in de euforie van de lange nazomer en genieten van een prachtige herfst. Maar toch kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen: je tuin winterklaar maken. Zo bereid je je planten in potten voor op de koude maanden. Voordat je het weet is je tuin winterklaar. 

Allereerst kijk je naar welke planten je hebt staan. Zo kan je de potten opdelen in welke in hun potten kunnen blijven, welke naar binnen gaan en welke misschien wel weg moeten.

Groenblijvende bomen

Ook wel Evergreens genoemd. Deze mogen de hele winter in hun pot buiten blijven. Zorg dat de plant altijd genoeg ruimte heeft. Mocht de plant er nu wat karig uitzien in de winter, kan je altijd besluiten er kleinere planten omheen te plaatsen. Als je een groenblijvende boom wilt planten, kies er dan één die z’n bladeren en naalden behoudt in de winter zoals een conifeer of palmhout.

Coniferen hebben trouwens wel wat extra verzorging nodig in de winter. Als hij al een tijdje in z’n pot of bak staat, draai ‘m dan eens om zodat hij een goede vorm behoudt. Coniferen groeien namelijk richting de zon. Je kan natuurlijk altijd wat dennenappels als decoratie gebruiken rondom de plant om de potgrond te beschermen.

Bomen en struiken

Bomen en struiken kunnen over het algemeen in de winter buiten blijven, gewoon in hun pot. De gevoelige planten kan je eventueel binnen zetten op een zonnige plek of in een kas, als je die hebt natuurlijk.

Planten die groeien in het warme weer

Sommige planten en bloemen overleven alleen in het warme weer. Vaak zijn dit planten die het ongeveer één jaar doen. Deze kunnen dus weg in de winter: de composthoop, gft-afvalbak of het wormenhotel in. Als deze planten weg zijn, hou je hier en daar gaten over in potten. Deze kan je weer opvullen met winterplanten die goed tegen de kou kunnen, zoals viooltjes.

Dit vind je vast ook leuk: In de tuin van dit huis staat een prachtig verhoogd terras met pergola

succulent plant

Succulent / vetplanten

De mooie succulent mag buiten blijven in een ‘mild’ klimaat. Als het écht begint te vriezen mag ‘ie met pot en al naar binnen.

Citrusplanten

Citrusplanten zoals een citroen-, limoen- en sinaasappelboom moeten naar binnen. Deze zonnige bomen zijn te gevoelig voor de kou. Zorg wel dat ze nog wat zonlicht hebben, want dat vinden ze fijn.

Tuin winterklaar, maar lege potten over?

Zit je nu met een boel lege potten? Vul ze op met planten die het hele jaar groen blijven, óf met winterbloeiers. Denk bijvoorbeeld eens aan de Helleborus en de Winterviool. Deze bloeien juist in de winter dus kunnen de leegte in je tuin mooi opvullen!

Extra tip: kies altijd voor dikke potten, of potten gemaakt van steen, metaal of cement. Sommige potten vriezen kapot, en dat wil je natuurlijk niet. Zet lege potten onder een afdakje voor de grootste overlevingskans. Voordat je het weet is je tuin winterklaar.

Meer lezen over je tuin onderhouden?

Reageer op artikel:
Je tuin winterklaar maken, zo pak je dat aan
Sluiten