Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Wooninspiratie 4 nov 2018

Wanneer moet ik de tuin snoeien? In het voorjaar, het najaar of in de winter?

Een mooie tuin: we houden ervan. Maar wanneer moet je je tuin nu eigenlijk snoeien? In het voorjaar, het najaar of juist in de winter? Het antwoord: alledrie is mogelijk. Het antwoord hangt eigenlijk van 2 vragen af: waarom wil je snoeien? En wat wil je snoeien?

Er zijn verschillende tijden in het jaar wanneer je je tuin kunt snoeien. En dat zorgt voor verwarring. Daarom delen wij hier een overzicht over waarom je wanneer je tuin snoeit.

Tuin snoeien

Wanneer je je tuin moet snoeien hangt af van de soort struik of boom je in je tuin hebt staan. Voor iedere soort gelden andere regels. Wij sommen het voor je op.

Tuin snoeien

In het najaar snoeien

De sapstroom komt bij sommige soorten al vroeg op gang, zoals bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif. Hierom is snoeien voor de jaarwisseling noodzakelijk. Waarom? Als je deze soorten na de jaarwisseling snoeit, dan gaan de snoeiwonden bloeden. En bloedende soorten mag je ook snoeien als het blad nog aan de bomen zit.

In de winter snoeien

Bij de bladverliezende bomen en heesters is de structuur van de takken goed te zien in de winter. Een oude struik met een lelijke vorm bijvoorbeeld, knapt er flink van op als deze een keer goed teruggesnoeid wordt. Als de struik helemaal niks meer is, kunnen heesters nog tot op de grond toe geknipt worden. Dit heet verjongingssnoei. Klein nadeel: er zijn dan helaas bij het eerste voorjaar nog geen bloemen te zien.

In het voorjaar snoeien

Heesters die na juni in de bloei gaan, snoei je na de vorst in het voorjaar. De vlinderstruik, roos en lavendel zijn najaarsbloeiers. Bij strenge winters kunnen de takken van deze heesters invriezen. Worden ze vóór de winter gesnoeid? Dan is de kans groot dat de ingevroren takken beschadigd zijn en dat is niet meer te herstellen. Deze soorten moet je dus in het voorjaar snoeien.

Ziet de struik er in de winter lelijk uit? Dan mag je ‘m best wat fatsoeneren. Zolang je met het echte snoeien maar wacht tot het voorjaar is.

Tuin snoeien

Basisregels tuin snoeien

Er zijn ook een aantal regels waar je je aan kunt houden bij de tuin snoeien. Houd met de volgende punten rekening:

  • Gebruik goed en scherp gereedschap. Met een botte snoeischaar krijg je rafels rond de snoeiwonden en dit kan weer leiden tot aantasting van schimmels.
  • Knip oude takken van heesters zo diep mogelijk terug.
  • Kijk voordat je begint met snoeien goed naar welke takken er precies weggehaald moeten worden. Belangrijk is dat de structuur van de struik of boom goed in balans blijft.
  • Haal takken die over elkaar groeien of schuren weg.
  • Snoei niet tijdens de vorst.

Wanneer je je tuin moet snoeien, ligt vooral aan wat voor soort struik of boom je in de tuin hebt staan. Dus, wanneer ga jij je tuin snoeien?

Meer handige tuin tips:

Bron: Tuinen.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wanneer moet ik de tuin snoeien? In het voorjaar, het najaar of in de winter?
Sluiten