Merve Ozturk
Merve Ozturk Tuin 11 jan 2021

Zin om te tuinieren? Deze dingen kan je doen met je tuin in januari

Ondanks dat januari een rustige tuinmaand is, valt er wel het een en ander te doen. We starten 2021 met temperaturen rond het vriespunt, en daarom is het tijd om je tuin nog even wat aandacht te geven. We kunnen namelijk al een heleboel voorbereiden voor het voorjaar (waar we op de Roomed-redactie enorm naar uitkijken).

In de winter kan je ontzettend genieten van je winterplanten. Viooltjes bloeien tot in de koudste winterdag, met hun prachtige kleuren zorgen ze als geen ander voor een gezellige wintertuin. Ook sneeuwklokjes en de winterjasmijn zijn onmisbaar in je wintertuin.

Deze dingen kan je in de maand januari doen in de tuin

Het gazon

Je hoeft in januari niets te doen voor je gras. Let er wel op dat je niet over het gazon loopt wanneer het vriest. Dit zorgt namelijk voor schade die je pas tijdens het groeiseizoen ziet. Mocht het nog gaan sneeuwen, dan kun je sneeuw gewoon laten liggen. Het is namelijk een goede isolatie voor je planten.

Beplanting in januari

Heb je nog geen winterplanten in je tuin? Dan kan je dat nu doen. Zolang het niet vriest kun je namelijk blijven planten. We deelden eerder wel acht prachtige winterplanten die je tuin een stuk levendiger maken in deze periode.

Ook kun je bomen planten zolang het niet vriest. Bekijk van welke kant veel wind komt en plaats daar een boompaal. Bind deze paal met een band aan je boom om ‘m te beschermen.

De moestuin

Geniet jij van groenten en fruit uit je eigen moestuin? Good for you. Als je een moestuin hebt weet je vast dat het werk nooit ophoudt. Je kan nog steeds wintergroenten zoals spruiten, winterprei, knolrapen en pastinaken oogsten.

Daarnaast kan je nú fruitbomen planten zodat ze goed kunnen wennen aan hun plek. In januari maak je ook alvast een indeling van de tuin voor het komende groeiseizoen. Blijf ondertussen onkruid schoonmaken en reinig zaaibakjes en potjes.

Lees ook: Wil je beginnen met een moestuin? Dit zijn de makkelijkste moestuin kruiden

Snoeien

In de maand januari kan je fruitbomen, struiken en planten snoeien. Zo zijn ze alvast klaar voor het voorjaar. Wel is het belangrijk dat je dit niet doet wanneer het vriest. Let dus goed op het weerbericht om een geschikte dag uit te kiezen.

Pas na half januari op met het snoeien van de walnoot, berk, kastanje en druif. De sapstroom komt namelijk op gang, dat betekent dat ze zullen doodbloeden als je ze toch wel snoeit. Meer daarover lees je hier: Wanneer moet ik de tuin snoeien? In het voorjaar, het najaar of in de winter?

Meer handige tips voor de tuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

TuinenIntratuin

Reageer op artikel:
Zin om te tuinieren? Deze dingen kan je doen met je tuin in januari
Sluiten