Maartje Wieling
Maartje Wieling Spots 5 mei 2017

9x must-visits in de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat

Bij Roomed zijn we altijd op zoek naar goede plekken waar we de mooiste spullen kunnen kopen voor ons interieur. En hoe fijn is het dan als die leuke winkels ook dicht bij elkaar zitten? Dat is het geval bij de Haarlemmerbuurt in Amsterdam. Roomed’s Maartje wandelde door de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat op zoek naar de fijnste plekken waar je als interieurliefhebber blij van wordt.

Het straatbeeld is divers met mooi gestylede cafés, supermarkten, traditionele slagers en bakkerijen, grote merken, maar ook leuke unieke winkels met een eigen concept. Vooral die laatste maken de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat volgens ons zo bijzonder. We nemen je mee op tour en starten bij het Haarlemmerplein om te eindigen op de Nieuwendijk.

But first… Coffee! We beginnen bij Two for Joy Coffee Roasters, een fijn koffietentje helemaal aan het begin van de Haarlemmerdijk.

Chique de Friemel

Deze intieme vintage winkel zit al meer dan 20 jaar op de Haarlemmerdijk en heeft de straat dus letterlijk zien veranderen door de jaren heen. Bij Roomed zijn we al heel lang fan van vintage items en bij deze winkel vind je de leukste verborgen pareltjes! De eigenaar haalt veel spullen van rommelmarkten in binnen- en buitenland. De spullen in de winkel zijn een mix van zijn eigen smaak en bijzondere items die hij overal en nergens tegenkomt.

“Deze winkel is niet alleen mijn werk, maar ook vooral mijn grootste hobby”

Ben je ook dol op vintage en wil je Chique de Friemel een bezoekje brengen? Let op: de winkel is alleen op vrijdag en zaterdag geopend!

Concrete Matter

De tweede winkel die we binnenlopen is Concrete Matter. Deze winkel volgt niet zozeer de trends en heeft daardoor een spannende inhoud met gekke combinaties. De gift store richt zich voornamelijk op mannen, maar er zijn ook genoeg spullen te vinden die mooi zijn voor mannen én vrouwen. Je vindt hier onder andere oude fotografie en prenten, globes en vliegtuigmodellen, maar ook wat gekkere dingen zoals een hakbijl, bijzonder bier en BBQ-saus.

Toen de winkel zich net vestigde in de straat was hij nog een stuk leger en vond je er een minder groot assortiment als nu. Benieuwd hoe dat eruit zag? Kijk dan even hier.

Restored

RESTORED zit al een tijdje op de Haarlemmerdijk, maar heeft niet altijd hetzelfde concept gehad. Sinds een aantal jaar, na de renovatie van het pand, heeft RESTORED gekozen voor een nieuwe focus. De winkel probeert nu vooral te denken vanuit het doel om de consument een ‘adempauze’ te bieden in de drukte van de tijd waarin we nu leven. RESTORED vindt het interessant om gericht op zoek te gaan naar ontwerpen waarbij je ‘even stilstaat’. En dan niet omdat het ontwerp zo anders of uitblinkend is, maar juist omdat de producten schitteren in hun eenvoud.

“Ze noemen het ook wel ‘the stopping power‘. Spullen waar je even bij stilstaat, omdat ze gewoon bijzonder zijn”

Ze geloven in het minimalistische principe van investeren in mooie spullen waar je jarenlang plezier van hebt. En mooie spullen vind je bij RESTORED zeker!

Six and Sons

Een paar deuren verder dan RESTORED vind je Six and Sons, een klein warenhuisje met zowel kleding als interieur accessoires. Maar het concept van deze winkel gaat verder; ze verkopen namelijk ook mooie rugzakken, parfum en verschillende soorten servies. De eigenaar van Six and Sons is continu op zoek naar spullen die je nog niet overal vindt en die binnen het concept van de winkel passen. Ze proberen van elk bezoekje aan de winkel een leuke ontdekkingstocht te maken voor de bezoeker. Wat ons betreft lukt dat absoluut!

Store without a Home

Schuin tegenover Six and Sons zit Store without a home, een leuke eigenzinnige woonwinkel die ooit begon als pop-up store maar nu inmiddels definitief gevestigd is op de Haarlemmerdijk. In tegenstelling tot de rest van de winkels die we al eerder noemden, focust deze winkel zich puur en alleen op wonen. Het is dus geen concept store. De merken die ze verkopen zijn het liefst zo onbekend mogelijk in Nederland en nog niet overal te krijgen. Wat ons vooral opvalt, zijn de prachtige kleuren die op een gedurfde manier met elkaar gemixt worden. De eigenaar van de winkel is groot fan van kleur en dat is zeker terug te zien in het design van de winkel.

“Ik houd zelf erg van kleur en vind het leuk om daar mee te spelen. Het hoeft niet allemaal hout met zwart-wit te zijn. Gewoon durven!”

Veel jongeren komen de winkel binnen voor specifieke items. De winkel heeft ook een online shop, dus vaak komt het voor dat mensen online al iets hebben uitgezocht en dat dan in de winkel komen halen.

Sukha Amsterdam

We steken de gracht over en belanden zo in de Haarlemmerstraat, bij Sukha Amsterdam. Deze winkel is pro in het stylen van een etalage en eenmaal over de drempel beland je in een oase van wit, natuurlijke materialen en prachtige planten. ‘Sukha’ betekent levensvreugde en op dat concept borduurt het merk dan ook voort. Alles is hier fair trade en eerlijk geproduceerd. Je vindt er veel handwerk, uitgekozen puur op materiaal en de plek waar het gemaakt wordt. In de winkel is ook een prachtig boek te vinden waarin de gezichten achter de producten van Sukha te zien zijn. Sukha is trouwens niet alleen maar te vinden in de Haarlemmerstraat, maar ook online! Kijk daarvoor even hier.

The gift lab

Deze winkel is voornamelijk gevuld met baby en dames accessoires, waaronder ook veel leuke items voor in je interieur. The gift lab zit net twee maanden in de Haarlemmerstraat en is dus nog erg nieuw! Alle producten zijn fair trade en bedoeld als cadeau, voor een ander of jezelf. The gift lab heeft weer een totaal andere styling dan de vorige winkels, namelijk heel basic en strak. De eigenaren kozen er bewust voor veel kinderspullen te verkopen. Dat misten ze nog een beetje in dit deel van de straat!

“We merken dat we echt in een fijne buurt zitten, mensen komen langs om ons te feliciteren met de opening of gewoon om even gezellig een praatje te maken”

&klevering

Dit merk is bij ons al een tijdje favoriet, dus daarom mag &klevering ook in dit lijstje zeker niet ontbreken! Het merk is in 1992 opgericht en is herkenbaar aan het originele en eigenzinnige karakter. Bij &klevering kan je terecht voor van alles: een mooie serviesset, een tas, kindercadeaus, kookboeken en andere leuke items voor in je interieur. Mensen die bij &klevering binnenlopen zijn meestal geïnteresseerd in hedendaags design en op zoek naar iets bijzonders voor een ander of voor zichzelf. Er zijn veel verschillende merken te vinden in de winkel, dus het assortiment wisselt vaak.

Leuk extraatje van de straat

Tijdens onze tour door deze twee straten zagen we veel moois en één van de meest bijzondere dingen was misschien wel deze etalage. Maar toen we uit nieuwsgierigheid naar binnen wilden gaan, bleek er tot onze verbazing helemaal geen deur bij deze etalage te horen! Kalopsia is een etalage die elke maand omgetoverd wordt tot een prachtig nieuw kunstwerk. De etalage probeert je zo steeds weer te inspireren met een ander thema. Zeker het checken waard!

We eindigen deze shopmiddag door de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat weer op een leuke plek om te eten aan het einde van de twee straten, namelijk bij Het Warenhuis. Je kunt hier brunchen, lunchen, dineren en borrelen, en dat allemaal in een heel fijn kleurrijk interieur. Mét uitzicht op de Haarlemmerstraat door de grote glazen muren.

Fotografie: Maartje Wieling

Reageer op artikel:
9x must-visits in de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat
Sluiten