Maud van Dijck
Maud van Dijck Interieur 11 aug 2021

Zwart in je interieur? Zo kan je iedere kamer een donker kleurtje geven

We gaan back to black in ons interieur vandaag. Zwart is veelzijdig wanneer het op het stylen van je interieur aankomt. Maar hoe kan je die veelzijdige kleur nou echt zijn werk laten doen?

Of je nu een muur zwart wil verven of juist een bijzettafel met een zwarte rand wilt, wij vertellen je waar je naar moet kijken.

4 tips om zwart in je interieur te gebruiken

1. Kies je zwarte kleur

Je moet bij het kiezen van een kleur er altijd op letten hoe je kleur er in jouw kamer uit zal zien. Hoe licht je kamer is en het kleurschema van de rest van het interieur beïnvloeden hoe je tegen de uitgekozen kleur aan zal kijken.

Bij een donkere kamer kan je dus beter voor een lichtere tint zwart gaan, want anders kan het er al snel te donker uit gaan zien.

Waar je verder op moet letten is dat je consistent bent met de kleurkeuzes in je interieur. In een woonkamer met warme tonen kan je bijvoorbeeld het beste een zachtere tint gebruiken.

2. Gebruik donker en schaduw in je voordeel

Om een licht-donker contrast in je kamer te verwerken hoef je niet eens de kleur zwart in je interieur te brengen. Door voor een bepaalde raambekleding te kiezen kan je schaduwen in verschillende vormen over je kamer laten vallen. Zo zijn geometrische schaduwen bijvoorbeeld heel leuk of andere unieke vormen.

3. Zwarte texturen

Speel met textuur! Of het nu in de kleur zwart is of een andere kleur, textuur in je interieur zorgt voor een speels, visueel effect. Het creëert een mooi contrast, waardoor je interieur er allesbehalve saai uit zal zien. Enkele leuke texturen die je kan gebruiken zijn:

  • Leer
  • (Verkoold) hout
  • IJzer
  • Baksteen

Voor nog meer contrast kan je dan ook een gebruikt leer, een geschraapt ijzer of een wat oudere baksteen in je interieur verwerken.

4. Houd de balans met zwart in je interieur

Hoe je je huis ook inricht, balans is alles. Met zwart moet je al helemaal uitkijken dat je kamer niet te donker wordt (behalve als je vol voor donker wilt gaan). In het geval dat je al veel donkerblauw of -paars in je kamer hebt, kan je het zwart beter beperken.

In een heel licht interieur is het juist leuk om  voor een heel donkere tint zwart te gaan, zodat het er echt tussenuit springt door het contrast. Zwart is ideaal als accentkleur.

8 handige tips om een donker huis lichter te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Zwart in je interieur? Zo kan je iedere kamer een donker kleurtje geven
Sluiten