Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 1 dec 2020

Van A tot Z een nieuw huis: let goed op deze details tijdens een bezichtiging

In de rubriek ‘Van A tot Z een nieuw huis’ gaan we gedetailleerd in op alles wat komt kijken bij het kopen van een nieuw huis. Er valt veel te regelen, waardoor je het overzicht wel eens kan kwijtraken. Juist dan wijst Roomed’s nieuwe rubriek je de weg. Deze week geven we je de ultieme tips mee zodat jouw eerste bezichtiging soepel verloopt.

Een bezichtiging is meer dan alleen kijken naar het huis. Het is namelijk hét moment dat je de verkoper vragen kan stellen en misschien wel gebreken aan de woning kan ontdekken. Daarnaast zijn er nog veel meer dingen waar je op hoort te letten. Ik leg het je graag uit, lees je mee?

Dit zijn de ultieme tips voor een bezichtiging

1. Neem gereedschap mee

Heb je al meubels of ben je er al zeker van dat je een keukeneiland wilt? Neem dan zeker een meetlint mee, op deze manier weet je precies hoeveel plek je hebt en wat de mogelijkheden zijn.

Daarnaast is het handig om een knikker mee te nemen. Leg deze in iedere kamer op de grond, als ‘ie wegrolt weet je dat de vloer schuin loopt.

2. Maak foto’s

Er zijn natuurlijk al foto’s van het huis te vinden, maar niet vanuit jouw perspectief. Maak genoeg foto’s zodat je er later even rustig naar terug kan kijken. Bovendien kan het zo zijn dat je details opmerkt die je tijdens de bezichtiging niet zijn opgevallen.

Ook is het handig om het huis overdag te bezichtigen, door daglicht krijg je de beste indruk van het huis. In het donker kan het huis wel eens kleiner lijken dan het in werkelijkheid is. Daarnaast vallen eventuele gebreken beter op.

3. Kijk gerust rond

Tijdens een bezichtiging is het belangrijk dat je op je gemak rond kan kijken. Trek gerust een kast open en tik op het raam. Let er wel op dat het (nog) niet jouw huis is. Blijf daarom uit de buurt van nachtkastjes, hier kunnen persoonlijke spullen in liggen.

Tip: zorg ook even voor een stil moment, zodat je goed kunt luisteren of er sprake is van (veel) geluidsoverlast. Denk hierbij aan snelwegen, vliegtuigen of treinen.

4. Stel belangrijke vragen

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste voor een bezichtiging: het stellen van de juiste vragen. Jij als koper hebt namelijk een onderzoeksplicht. Dat houdt in dat je verantwoordelijk bent om zo goed mogelijk te onderzoeken wat de staat van de koopwoning is.

Vraag sowieso naar de fundering, het dak, bekijk of de kozijnen in goede staat zijn en controleer ook de gevel – dit zijn namelijk de duurste gebreken. Als je dat niet zo snel mogelijk aangeeft, kan het zijn dat je hier later zelf voor moet betalen.

Daarnaast dien je ook zeker andere vragen te snellen, zoals: wanneer heeft de cv-ketel voor het laatst een service beurt gehad? Is er overal dubbelglas aanwezig? Wanneer is het schilderwerk voor het laatst uitgevoerd? Vergeet niet dat je ten allen tijden mag vragen naar bewijs zoals een certificaat of een factuur.

5. Keuzes maken

Neem na je bezichtiging even de tijd om goed na te denken of de woning ook echt jouw droomhuis is. Een huis kopen is niet niks, je hoeft dus ook niet snel een keuze te maken.

Wil je overgaan tot aankoop? Dan dien je goed na te denken over wat het huis nou écht waard is, of er eventuele gebreken zijn en welke dat zijn én bepaal je wat je gaat bieden.

Als je dit lastig vindt, kan een aankoopmakelaar je goed van dienst zijn. Hij geeft je namelijk inzicht in de waarde van het huis en voert onderhandelingen met de verkoopmakelaar.

Lees ook: Van A tot Z een nieuw huis: dít is dus wat je aan een aankoopmakelaar hebt

Meer interessante artikelen over het kopen van een huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

FundaMakelaarslandBusiness Insider

Reageer op artikel:
Van A tot Z een nieuw huis: let goed op deze details tijdens een bezichtiging
Sluiten