Naomi Pater
Naomi Pater Planten en bloemen 3 mrt 2022

Met deze 6 tips verzorg je een venus vliegenval op de juiste manier

De insecten vliegen je om de oren en je wordt gillend gek van dat gezoem. Een goede oplossing hiervoor is om een venus vliegenval te adopteren. Deze slimme plant vangt insecten met zijn aantrekkelijke geur, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Dit exemplaar heeft w茅l wat meer verzorging nodig, omdat hij ook meer energie verbruikt.

Wij leggen je vandaag uit hoe je dit het best aanpakt en geven je zeven tips om te voldoen aan z’n optimale leefcondities.

Wat is een venus vliegenval?

De venus vliegenval is een kleine, maar heldhaftige vleesetende plant. Hij helpt je door kleine vliegen en insecten te vangen en te verteren.

Wanneer er zich een lekker hapje voordoet vangt de plant het razendsnel door zijn vangbladeren met scherpe tanden dicht te slaan. De vlieg zit dan gevangen en kan geen kant op. Na ongeveer een week gaan de vangbladeren weer open en is het beestje uitgedroogd.

Z贸 verzorg je de plant

Deze vleesetende plant is niet zo gemakkelijk in de verzorging als een normale plant, maar wanneer je zijn behoeftes kent en voor de juiste omstandigheden zorgt bloeit hij helemaal op.

1. Voedselarme aarde

De beste grond die je voor dit heldhaftige exemplaar kunt gebruiken is turf of een mengsel van turf en zand. De aarde mag namelijk voedselarm zijn, omdat hij z’n voedingsstoffen uit insecten haalt en niet uit de aarde.

2. Zorg voor genoeg聽water

De vliegenval leeft oorspronkelijk in moerassen, dus hij is gewend aan een hoop water. Zorg er dus voor dat de plant vochtig genoeg is. Plaats altijd een schoteltje met water onder de pot, zodat de lucht vochtig blijft.

Zorg er wel voor dat je hem n贸贸it kraanwater geeft, omdat daar kalk en zout in zit. Hier kan hij aan bezwijken. Geef in plaats daarvan regenwater of gedestilleerd water.

3. Zet ‘m in de zon

In tegenstelling tot veel andere planten houdt de vliegenval juist w茅l van een warm zonnetje. Z’n vangbladeren kleuren dan mooi rood, waarmee hij nog meer insecten aantrekt. Hij past dus perfect op een zonnige vensterbank of in de keuken.

Wanneer het hoogzomer is raden we het aan de stoere jongen buiten te zetten, zodat hij extra uren zonlicht tot zich kan nemen.

4. Winterslaap

Na een flinke jacht op insecten, is ook deze plant een keertje moe. Hij heeft daarom een winterslaap nodig in een koele kamer, het liefst een garage. Hij heeft deze tijd nodig omdat delen afsterven聽en weer plaats maken voor nieuwe vangbladeren.

Is de winter voorbij? Verpot hem dan in een verse pot me turf. Zo kan hij weer opnieuw groeien en z’n taak zo goed mogelijk verrichten.

5. Voedsel

Zoals je wellicht begrijpt zorgt dit bijzondere exemplaar voor z’n eigen voedsel. Dat zijn dus kleine, rondvliegende insecten. Vangt je Dionaea Muscipula weinig insecten? Probeer dan zelf insecten te vangen en ze (levend) op de plant te zetten.

Zorg wel dat de kleine beestjes niet t茅 groot zijn, omdat de bladeren anders kapot gaan. Steek ook niet zomaar je eigen vingers in de plant. We snappen dat het geinig is, maar het kost ‘m veel energie. Nog een tip: geef de vleesetende plant geen vlees. De stukjes gaan dan rotten en die stank in huis wil je voorkomen.

6. Snij bloemen af

In de zomer groeit er soms een bloem bij de venus vliegenval. Mooi om te zien, maar snijd ‘m toch maar af. Dit zodat je plant geen energie verspilt aan de bloem, maar zich volledig focust op het vangen van ongedierte. En verwijder dode bladeren zodat er geen schimmel ontstaat.

Lijkt je rubberplant overleden? Met deze tips wek je hem weer tot leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Reageer op artikel:
Met deze 6 tips verzorg je een venus vliegenval op de juiste manier
Sluiten