Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tuin 2 jun 2020

3 tips om deze zomer optimaal van je tuin of terras te kunnen genieten

Wij houden van de maand juni. Alles in de tuin staat in volle bloei, het wordt steeds warmer (en dus kunnen we vaker buiten zitten) en er vliegen talloze vlinders door de tuin… Ultiem genieten. Wij delen vijf tips van Intratuin om deze maand nog eens extra van de tuin te kunnen genieten.

Met de extra tip: maak deze maand ook eens optimaal gebruik van een zomerse regenbui door je tropische planten buiten te zetten. Dat brengt meteen het vakantiegevoel naar je tuin. Daarnaast spoelen de bladeren eens goed schoon met zacht regenwater – ideaal!

1. De moestuin

Het is oogsttijd in de moestuin! Snoep van de eerste aardbeien en worteltjes en pluk de geurende blaadjes en takjes van je kruidenplanten. Ja, daar mag je best trots op zijn. Heerlijk voor in een zomerse salade bij de barbecue.

Je kunt in deze maand ook zaaien in de volle grond. Denk aan sla, komkommer, radijs en wortels. Het beste kan je de zaden niet allemaal in één keer zaaien, maar bijvoorbeeld elke week of twee weken een deel. Zo is niet alles tegelijk klaar om te oogsten (acht komkommers in één week eten is ook zo wat).

2. De pluktuin

Ken je die prachtige bloemenvelden waar je nu en dan bloemen kunt plukken? Dit kan ook goed vanuit huis! Pluk bij voorkeur in de ochtend, dan zijn de bloemen het sterkst, omdat de stelen nog vol vocht zitten. Knip daarbij het liefst boven een bloemknop of vertakking, zodat je plant weer nieuwe bloemen kan aanmaken.

Heb je nog geen ‘plukbloemen’ in de tuin of plant je er graag wat meer aan? Ga eens voor de Delphinium, Ijzerhard of Afrikaanse lelie. Meer over een pluktuin lees je in dit artikel: alles wat je wilt weten over voorzaaien.

3. Snoeien maar

Zin om bezig te gaan in de tuin? Kijk of er bloemen zijn die je al kunt snoeien. Wanneer je kunt snoeien hangt af van de plant of bloem. In juni kun je aan de slag door de uitgebloeide bloemen van rozen, salvia’s, digitalis of campanula’s te verwijderen.

Snoei rozen weg boven een vijfblad; een vijfblad heeft vijf bladeren. De knop van dit blad is sterk waardoor er vitale nieuwe bloemen gevormd kunnen worden. Knip bij de andere vroegbloeiers alleen de bloemen weg. De bladeren zijn er nog om al het licht op te vangen voor de bloei volgend jaar.

Meer tips voor in de tuin vind je in de Intratuin tuinkalender.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Intratuin

Reageer op artikel:
3 tips om deze zomer optimaal van je tuin of terras te kunnen genieten
Sluiten