Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 26 dec 2020

Met deze 9 tips wordt thuiswerken met kinderen vele malen makkelijker

We werken allemaal weer vanuit huis. We nemen plaats in ons thuiskantoor en proberen weer te wennen aan een bepaalde ritme dat voor ons werkt. Ook scholen zijn gesloten, wat betekent dat je niet alleen werknemer bent, maar ook ineens leerkracht.

Hierdoor wordt het thuiswerken voor ouders een stuk lastiger – want of jij daar tijd voor hebt of niet, er is een kind dat (constant) jouw aandacht vraagt. Onze collega’s van Metro Nieuws hebben deze 9 tips voor je op een rijtje gezet.

Thuiswerken met kinderen, zó doe je dat

1. Creëer je eigen werkplek

Heb jij tijdens lockdown 1.0 één van de kamers in huis omgetoverd tot een home office? Good for you. Het is namelijk erg belangrijk dat je een eigen plek hebt waar je in alle rust kunt werken. Is een ruim huis niet voor jou weggelegd? Creëer dan alsnog een eigen werkplek in een rustige kamer. Daarnaast kunnen planten en bepaalde geurtjes helpen om productiever te werken.

Je kan zelfs een kleine home office creëren in je slaapkamer: Inspiratie: zo creëer een kleine home office in je slaapkamer om te werken

2. Benut de ochtend

Het scheelt dat je niet vroeg uit bed moet om je kinderen klaar te maken zodat jij straks ook op tijd op werk aankomt. Dat betekent maar één ding: je kan je kinderen wat langer laten doorslapen, waardoor jij alvast aan het werk kunt gaan. Zo ben je ook eerder klaar met werken en heb je meer tijd om leuke activiteiten te doen met je kinderen (door bijvoorbeeld een dekenfort te bouwen).

Als je kleine kinderen hebt die nog een middagdutje doen kun je hier uiteraard ook gebruik van maken door dan even flink door te werken. Je hebt het vast al door: jouw doel voor deze lockdown is gebruikmaken van elk rustig moment die er maar is.

Deze DIY zullen je kinderen onwijs leuk vinden: Tip: verzamel nú herfstbladeren voor deze toffe DIY

3. Zorg voor afwisseling voor je kinderen

Niet alleen jij zit meer thuis, ook je kinderen moeten wennen aan een nieuw ritme en kunnen zich vrij snel vervelen. Laat ze dus niet de hele dag alleen voor de TV zitten.

Plan leuke activiteiten voor ze wanneer jij bezig bent. Zo kunnen ze knutselen of tekeningen maken. Hebben ze (te) veel energie? Dan kunnen ze spelletjes doen zoals Twister of verstoppertje.

4. Zorg voor een goede routine

Een goede (ochtend)routine speelt een enorm belangrijke rol als het aankomt op thuiswerken. Je mag dan wel op een andere locatie zijn, toch is het werk dat je doet hetzelfde. Begin je dag met werk waar je je goed voor moet concentreren – vaak slapen je kinderen dan nog en is het vrij rustig in huis.

Zorg ook voor een goede routine voor je kinderen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de dag in te delen in verschillende blokken. Maken ze altijd rond een bepaalde tijd huiswerk? Laat ze dat dan aanhouden. Daarnaast is het belangrijk dat ze genoeg frisse lucht krijgen en lekker buiten kunnen spelen met hun vriendjes.

5. Geef je kinderen doelen

Vooruitstreven naar bepaalde doelen is altijd goed. Zoals velen van ons aan het begin van het jaar nieuwe doelen stellen om er naartoe te werken, kun je dat tijdens de lockdown ook voor je kinderen doen.

Zo kan je met je kinderen afspreken dat ze aan het einde van de week bepaalde opdrachten af moeten hebben. Dit kunnen huiswerkopdrachten zijn zoals de tafel van zes uit het hoofd kennen, maar ook huishoudelijke klusjes die je kinderen kunnen doen – zoals het opruimen van zijn of haar kamer. Zo blijven ze toch nuttig bezig en hebben ze een vooruitstreven.

6. Doe boodschappen voor de hele week en kook vooruit

Daarnaast is het handig om al je boodschappen in één keer te doen zodat je zo min mogelijk in de supermarkt te vinden bent. Ben jij (of je bankrekening) het zat om constant eten te bestellen omdat je er nauwelijks tijd voor hebt na het werken? Probeer dan eens vooruit te koken in het weekend.

Op deze manier kun je doordeweeks meer tijd doorbrengen met je kinderen en ben je niet constant in de weer met verplichtingen – vergeet ook niet om wat me-time in te plannen!

7. Kies de beste tijd voor videomeetings

Neem je deel aan (veel) videomeetings voor je werk? Plan ze dan in wanneer je kinderen slapen of bezig zijn met hun huiswerk. Als je kleintjes hebt die houden van aandacht, kun je ze het beste even voor de TV zetten zodat ze ergens anders op gefocust zijn. Zo heb je geen last van ze en kan jij rustig deelnemen aan je meeting.

Tip: zorg voor een goede Zoom-achtergrond om eventuele rommel van de kinderen te verbergen.

8. Wissel af met je partner

Werkt je partner ook vanuit huis? Mooi, dan kunnen jullie namelijk afwisselen. Wanneer jij een meeting hebt of echt even flink aan de bak moet kan jouw partner zich bezighouden met de kinderen. Uiteraard geldt dit ook andersom. Op deze manier krijgen de kinderen genoeg aandacht en zijn jullie beiden goed aan het werk.

9. Zorg voor een goede balans tussen privé en werk

Je werkt nu dan wel vanuit huis, maar laat je daar vooral niet in gaan. Ga niet ineens langer doorwerken, houd je aan je werktijden en vergeet niet dat je ook tijd voor jezelf (en je gezin) nodig hebt.

Ben je klaar met werken? Zet je laptop dan uit en ga leuke (binnen)activiteiten doen met je gezin. Op deze manier is thuiswerken met kinderen toch nog te doen. Succes!

Meer tips om thuis productiever te werken

Metro Nieuws

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Met deze 9 tips wordt thuiswerken met kinderen vele malen makkelijker
Sluiten