Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 16 okt 2020

Eww stinky trash: dit zijn de meest handige tips tegen een stinkende kliko

Kliko’s zijn een ontzettend handige plek om afval te verzamelen, totdat die kliko enorm gaat stinken. Hoe dat precies komt? Rottend, nat afval veroorzaakt de stank. Er ontstaat vocht en ook trekt het veel ongedierte aan. Een vieze boel dus.

Of jouw kliko nou in de voortuin, de achtertuin of de schuur staat, als ‘ie flink stinkt is ‘t natuurlijk niet echt een fijn. Tijd om daar verandering in te brengen. Met deze tips is jouw kliko straks net zo schoon als de rest van het huis.

Geen last meer van een stinkende kliko dankzij deze handige tips

1. Schoonmaakazijn

Om je stinkende kliko schoon te houden en af te komen van ongedierte kan je wat schoonmaakazijn mixen met water. Vul je kliko vervolgens met deze mix (een kleine bodem is voldoende) en laat de deksel op een kiertje (met bijvoorbeeld een wasknijper).

2. Kranten

Merk je dat je meer last hebt van vocht? Zorg er dan voor dat je jouw kliko zo droog mogelijk houdt. Zet een laag kranten op de bodem, dat zal ervoor zorgen dat het vocht wordt opgenomen én dat je niet een vies laagje van afvalresten op de bodem krijgt. Wederom is het handig om de deksel op een kiertje te laten zodat er zuurstof bij kan komen.

Schoonmaken met soda: 7 handige en simpele tips voor in huis

3. Koffie en waspoeder

Koffie is een natuurlijke geurvreter en brengt vieze luchtjes terug tot een neutrale geur. Je kan het beste koffiedik gebruiken om van stank af te komen. Het strooien van waspoeder helpt ook om van nare geurtjes af te komen. Strooi eerst wat op de bodem en vervolgens nog een keer wanneer je kliko halfvol is.

Wist je dat koffie ook goed werkt om van een muffe rotan geur af te komen? Weg met die muffe geur – zo kun je het beste rotan schoonmaken

4. Weg met die maden

Gips en kalk zijn giftig voor maden. Door een beetje gips of kalk in je kliko te strooien zorg je ervoor dat ze uitdrogen. Ook een klimop kan ervoor zorgen dat je geen last meer van ze krijgt. Gooi zo nu en dan een verse tak klimop in je kliko om maden te voorkomen.

Side-note: maden zijn gek op warmte. Zet je kliko dus het liefst in de schaduw of onder een afdakje.

5. Regelmatig ventileren

Je las al dat het belangrijk is dat er zuurstof in je kliko komt. Ventileer je kliko daarom regelmatig. Dit kan door een wasknijper of een latje tussen de klep te zetten. Je voorkomt hiermee dat het in je kliko minder gaat broeien.

6. Lavendel

Fun fact: maden haten de geur van lavendel. Twee-vliegen-in-één klap dus: door lavendel te gebruiken kom je af van maden én van een stinkende kliko. In welke vorm je lavendel gebruikt maakt niet echt uit, je kan verse lavendel gebruiken maar lavendelolie werkt net zo goed.

Good to know: zo krijg je het beste die groene aanslag van je tuintegels af

7. Etensresten verpakken en laten uitlekken

Alsof maden nog niet genoeg waren, hebben we ook nog eens last van larven. Vliegen die op etensresten afkomen leggen daar eitjes en daar ontstaan dan weer larven van. Je kan etensresten verpakken in kranten of stro zodat er minder vliegen op afkomen. Vochtig afval kan je beter helemaal laten uitlekken voordat je het in je kliko gooit.

> Ze zijn er weer: zo kan je het beste fruitvliegjes bestrijden

8. Mottenballen

Hang een mottenbal in je kliko (dit kan gewoon in een oude panty) om vliegen en maden te voorkomen. Ze houden namelijk totaal niet van de geur en blijven ver uit de buurt.

9. Schoonhouden

Zoals je ziet zijn er veel manieren om maden en stank te voorkomen. Ook is het enorm belangrijk om af en toe je kliko eens grondig schoon te maken. Dit kan gewoon met water en een beetje azijn. Succes!

37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

Meer handige tips tegen stank in huis

Karenz

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Eww stinky trash: dit zijn de meest handige tips tegen een stinkende kliko
Sluiten