De do’s en don’ts voor een rustig interieur (tips van een interieurexpert)

Hoewel we bij Roomed graag denken dat we experts zijn op het gebied van interieur, is het soms ook fijn om het over te laten aan de échte experts. Marlies Novica is zo’n expert die met haar bedrijf ExpatHome behoorlijk lekker bezig is. Marlies is ervan overtuigd dat een fijn huis helpt balans te vinden in drukke levens. Vandaag geeft Marlies advies over het realiseren van een opgeruimd, rustig interieur.

Marie Kondo raast als een malle door de Nederlandse huishoudens heen. Mede door onze opruim-vriendin rijst de behoefte naar rustige en overzichtelijke interieurs. Dit lijkt makkelijk maar blijkt in realiteit nogal een uitdaging te zijn. Ik help je graag met een aantal praktische do’s en don’ts.

DO: dichte meubels

Ja, die wandplankjes zijn enig maar voor je het weet liggen er ook sleutels, een oplader en een potje nagellak op. Open meubels zoals wandplanken, kasten met glazen deurtjes of zelfs open kasten vragen ook veel aandacht. Je moet ze vaak afstoffen en netjes houden. Niet voor iedereen weggelegd dus. De oplossing is gelukkig simpel: dichte meubels.

DON’T: muren wit houden

Tenzij dit een weloverwogen keuze is welke goed bij je concept past natuurlijk. Maar muren wit laten in de hoop dat het daar rustig en overzichtelijk van wordt, werkt vaak niet. Dat is een beetje zoals taart eten na het sporten en het dan gek vinden dat je niet afvalt. Ondoordachte witte muren maken de ruimte vaak kil of het blijft ‘niet af’ voelen. Kies dus voor de wanden gewoon een tint die je mooi vind. Een megadruk behangetje op alle muren schiet z’n doel echter wel voorbij.

DO: maak plaats

Maak voor alles een vaste plaats. En zet de spullen na gebruik weer terug. Zorg ook dat in de kast en in de laatjes alles een vaste plek heeft zodat het ook in de kasten overzichtelijk blijft. Denk ook aan spullen die je elke dag gebruikt zoals bijvoorbeeld de afstandsbediening. Laat deze niet rondslingeren in/tussen/op/onder de bank maar geef ‘m een vaste plek.

DON’T: kleuren all over the place

Kies je kleurenpalet zorgvuldig uit als je gaat voor een rustig interieur. Bewaar de heftige tinten voor accessoires en gebruik de rustige kleuren voor de grotere vlakken en objecten. Als je dat voor elkaar hebt komt de echte uitdaging pas: vasthouden die handel. Laat je niet verleiden in de winkels om allerlei spulletjes aan te schaffen die totaal niet in je palet passen. Heb je nou eenmaal een diverse smaak? En is dit dus gedoemd te mislukken? Kies er dan bijvoorbeeld voor om de beneden- en bovenverdieping van elkaar los te koppelen en te kiezen voor een andere stijl.

DO: één erin één eruit

Deze truc werkt niet alleen voor overvolle kroegen het doet ook wonderen in huis. Spreek met jezelf maximale aantallen af. Bijvoorbeeld: ik heb maximaal 10 waxinelichtjes. Als je een nieuwe koopt betekent dit dat er ook eentje naar de kringloop moet. Doe dit met alles. Zo voorkom je dat keukenkastjes bijna bezwijken onder het gewicht van al die leuke, grote theemokken terwijl je er maar vier echt gebruikt.

DON’T: op de vloer opbergen

Hier kan ik kort over zijn: de vloer is geen opbergplek. Zeker niet als je een rustig interieur aan het creëren bent. Koop een kast. Treat yourself, (wo)man.

Meer lezen van onze interieurexpert Marlies?

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
De do’s en don’ts voor een rustig interieur (tips van een interieurexpert)
Sluiten