Naomi Pater
Naomi Pater Meubels & accessoires 1 mrt 2022

Gooi oude spullen niet weg maar geef ze een tweede leven – z贸 doe je het

We leven tegenwoordig in een consumptiemaatschappij. Velen kopen maar raak en vervangen het vervolgens weer voor iets nieuws. Totaal niet waar onze aarde blij van wordt. Sterker nog: dit gedrag heeft schadelijke gevolgen voor het milieu, dier en de mens zelf. Waarom dus niet spullen hergebruiken en ze een tweede leven geven?

Dit concept wordt ook wel upcyclen genoemd en houdt in dat je nooit geen spullen meer hoeft weg te gooien. Met een beetje fantasie kunt je dit gemakkelijk doen. Wij leggen het uit.

Tips om oude spullen te hergebruiken

Wanneer je iets upcycled heb je voor je gevoel iets nieuws in huis, maar je geeft er bijna geen geld aan uit. Goed dus voor het milieu 茅n je portemonnee. Je doet dit door anders naar spullen en objecten te kijken dan je normaal doet.

Van theekopje naar plantenpot

Is dat leuke theekopje gebarsten? Jammer. Je wilt ‘m聽nu misschien wel weggooien, maar je kunt er ook iets anders leuks van maken. Zet er een kleine cactus in en plaats het kopje op de open haard of zet ‘m op een leuk plekje in de keuken.

Klapstoelen aan de muur

Een ander leuk ideetje: heb je (klap) stoelen over? Verf ze in een funky聽kleur, schroef ze tegen een lege muur aan en gebruik het als extra opbergplek. Leg er bijvoorbeeld een stapel tijdschriften op of een doos met oude spullen. Wanneer je gebruik maakt van een klapstoel kun je aan de onderkant ook nog eens kledinghangers met kleding hangen. Lekker functioneel dus.

Van houten pallet naar bank of bed

Heb je een stel houten pallets over of op de kop getikt bij de kringloop? Maak er een hippe tuinbank van met een stel zomerse kussens of tover het om tot een tweepersoonsbed. Wel zorgen voor een goed matras uiteraard anders heb je straks een houten rug en moet je 谩lsnog extra geld uitgeven aan een fysio.

Kringloopvondsten omtoveren

Onderschat de waarde van oude kringloopvondsten niet. Op het eerste gezicht zien deze er wellicht oubollig, stoffig en versleten uit, maar met een beetje creativiteit kun je dit omtoveren tot iets waar in je in meubelzaken vijf keer zoveel voor betaald. Check!聽

De truc is om door deze ‘viezigheid’ heen te kijken en het eindresultaat voor je te zien. Laat dat fantastische mooie tapijt bijvoorbeeld professioneel reinigen en hij is weer gloednieuw. Of schuur die versleten kledingkast en dompel ‘m vervolgens onder in een fris kleurtje.

Viel je oog tijdens een rondje kringloop op een kleine bank die perfect in je studentenkamer past? Alleen jammer dat hij foeilelijke bekleding heeft, maar niet getreurd: geef die interieurparel nieuwe bekleding en hij lijkt weer splinternieuw.

Ook kleine objecten, zoals schilderijen, kun je gemakkelijk een tweede leven geven. Vervang bijvoorbeeld ouderwetse lijsten voor een lijst naar wens. Vazen geef je met een likje verf een nieuw, hip uiterlijk. Met oude tennisrackets ga je naar de glazenmaker die er spiegels van maakt.

Van afval naar opbergbox

Nieuwe schoenen besteld? Nice, staat je vast goed. Je hebt nu waarschijnlijk een schoenendoos over die je normaalgesproken weggooit. Nu houd je hem. Je maakt er namelijk een opbergbox van die je een leuk plekje geeft in de woonkamer.

Verf de doos eerst zwart en beplak hem dan met retro stickers. Nu is hij klaar voor gebruik en is het een waardevolle toevoeging aan je interieur. Je kunt er ook koffers van maken, zodat het de ruimte een avontuurlijke look geeft.

Luxe uitstraling voor weinig geld? Met deze DIY voor je hal bereik je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Margriet

Reageer op artikel:
Gooi oude spullen niet weg maar geef ze een tweede leven – z贸 doe je het
Sluiten